Vesti Online

PANIKA U NEMAČKOJ Najveći sajber napad u istoriji, hakeri „razvalili“ mrežu Bundestaga

Mesec dana nakon što je otkriven upad hakera u internet-mrežu Bundestaga, sa sigurnošću se može reći da celokupnom IT-sistemu nemačkog parlamenta nema spasa.

Eksperti Saveznog ureda za bezbednost informatičkih tehnologija (BSI), pokušavali su da eliminišu uljeze u sistem, ali sve je bilo uzalud. Problem je u tome što je inficirano glavno čvorište veza IT-sistema u koje su uvezani svi ostali računari.
Izgleda da će ponovo morati da se uspostavlja čitav sistema i da je potrebno čak i da se zamene određeni delovi hardvera. Šteta se meri milionima evra. Još uvek nije sigurno koji su podaci „procureli“ ili još uvek „cure“ iz sistema u ruke hakera.

Sigurno je samo jedno: ovo je jedan od najtežih kibernetičkih napada na neku državnu instituciju Nemačke, preneo je Dojče vele.


„U principu se stvari odvijaju ovako: prvo se preko poverljive elektronske adrese pošalje neki dokument inficiran virusom. Već i to je vrlo precizan napad. Preko toga se onda poseban programski modul ugnezdi u sistem i on traži veze koje vode van sistema. Preko tih veza on učitava nove module koji potom izvode napad još dublje u čitav sistem““, objašnjava ekspert za bezbednost informatičkih sistema Sandro Gajken sa berlinske Evropske škole za menadžment i tehnologije.

Napad je prvi put registrovan 8. maja, ali mu se u tom trenutku nije pridavala velika pažnja. Potom je 12. maja o tome je Bundestag informisala Savezna službe za bezbednost ustavnog poretka – u stvari obaveštajni organi zaduženi za odbranu od kibernetičke špijunaže.
Ni u toj službi nisu mogli jasno da preciziraju ko stoji iza napada, ali je rečeno da postoje jasne naznake koje ukazuju da napad stiže iz Rusije i da iza toga stoji neka tajna služba.

Napad je svrstan u kategoriju ATP 28, što je oznaka za čitavu grupu ranijih napada očigledno ruskih hakera. Rusija je poznata po crnom tržištu za hakerske usluge. Na tom tržištu može se kupiti sve: od programa koji su specijalno napravljeni za određene vrste napada, pa sve do samog izvođenja takvih dela. Sve je samo pitanje novca.
Mnogo toga govori u prilog da su u ovaj napad umešali prste i ruski obaveštajci – to se barem može čuti u krugovima nemačkih organa bezbednosti. Pri tom se prvenstveno misli na rusku obaveštajnu službu za inostranstvo SWR.  (Blic)