Vesti Online

Koliformne bakterije u Gradskom vodovodu u Rekovcu

Zavod za javno zdravlje (ZJZ) u Chupriji pronašao je povećan broj koliformnih bakterija u uzorcima vode iz Gradskog vodovoda u Rekovcu, uzetih u Policijskoj stanici, zgardi Javnog komunalnog preduzeća i Poljoprivredno – veterinarskoj školi, i proglasio vodu neispravnom.

„U dva uzorka od tri uzetih sa točećih mesta u Policijskoj stanici i Poljoprivredno veterinarskoj školi, konstatovana je mikrobiološka neispravnost, povećan broj ukupnih koliformnih bakterija. Zatečeno stanje nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće“, stoji u obaveštnju ZJZ.
„Voda iz vodovoda Rekovac ne peporučuje se za piće i pripremu namirnica“, stoji u obaveštenju, koje je dostavljeno JP „Glaveja“ Rekovac koje gospodari vodovodom.

U obaveštenju, koga su potpisali direktor ZJZ dr Goran Radovanović i načelnik

Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Vladan Vajković, se navodi i da je „koncentracija rezidualnog hlora u trenutku uzorkovanja vode u mreži bila 0,2 miligrama na litar“.
ZJZ predlaže „uspostavljanje kontinuirane dezinfekcije sa koncentracijom rezidualnog holora do 0,5 odsto miligrama na litar, ispiranje mreže i ponovljanje uzorkovanja“.
Rekovac je prošle godine, u aprilu i decembru imao problema sa zdravstvenom ispravnosti vode iz ovog vodovoda, kada je voda bila zabranjena za piće i pripremanje hrane, ali tada, „zbog fizičko hemijske neispravnosti“ (povećanog sadržaja nitrita). (Blic)