Vesti Online

‘Otišao je Belloni, a u igri je 425 milijardi dolara!‘

NASLJEĐE

Obiteljska drama postaje briga čitave Europe: ‘Otišao je Belloni, a u igri je 425 milijardi dolara!‘

Ostavka je stigla u jeku teške bitke za nasljedni tron u kojoj se bori petero Arnaultove djece
Bernard i Antoine Arnault

Bernard i Antoine Arnault

 Blondet Eliot/abaca/Abaca Press/Profimedia/Blondet Eliot/abaca/abaca Press/profimedia

Ako producenti HBO-a pokušavaju otkriti koja bi tvrtka mogla biti model za nastavak hit TV drame Succession, nije teško otkriti najočiglednijeg kandidata, piše britanski The Telegraph.

Prošlog je tjedna Antonio Belloni dao ostavku na mjesto zamjenika Bernarda Arnaulta, milijardera, izvršnog direktora francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH.

Ostavka je stigla u jeku teške bitke za nasljedni tron u kojoj se bori petero Arnaultove djece.

Kako navodi britanski dnevnik, bitka za Arnaultovo nasljeđe, u najvećoj europskoj tvrtki, predstavlja veliku opasnost za širu kontinentalnu ekonomiju.

Drama je na vrhuncu. U usporedbi s vodstvom LVMH-a unutarnje spletke obitelji Roy iz poznate HBO-ove uspješnice izgledaju prijateljski.

Najnoviji obrat dogodio se, kao što smo spomenuli, ostavkom Antonija Bellonija na mjesto generalnog direktora grupe. Otkako se pridružio Arnaultovu konglomeratu, direktor talijanskog porijekla važio je za broja dva čitave kompanije, održavajući odvijanje svakodnevnih operacija.

Rijetko je dospijevao na naslovnice. Ali većina velikih poduzetnika i milijardera ima zamjenika na kojeg se oslanjaju da će sve održati u dobrom stanju. Bellonijev naprasni odlazak rezultat je toga što je Arnault svoju djecu postavio na ključne pozicije unutar kompanije.

Naime, njegova starija kći, Delphine (48), vodi Christian Dior Couture; Antoine (46), ima kontrolu nad marketingom LVMH-a; Alexandre (31) je broj dva u Tiffany & Co, nadgleda proizvode i komunikaciju; Frederic (29) vodi odjel za satove, a Jean (25) je pak zadužen za razvoj Louis Vuittonove kategorije satova.

image

Antoine Arnault

Miguel Medina/Afp

No, ulagači su sada itekako zabrinuti da će se Belloni pokazati važnijim za uspjeh kompanije nego što je to dosad sugerirao njegov profil izvana. Kako ističe The Telegraph, ovo je užasan model vođenja multinacionalne kompanije. LMVH nije neki manji modni biznis nego svjetski konglomerat. S tržišnom vrijednošću od 425 milijardi eura to je najveća europska tvrtka.

image

Delphine Arnault

Ludovic Marin/Afp

Dionice su dosegle najvišu vrijednost svih vremena ranije ove godine, prešavši granicu od 400 milijardi eura po prvi put, a špekulanti se već bave nagađanjima da bi LMVH lako mogla postati prva europska kompanija koja će dosegnuti granicu od bilijun dolara.

image

Antoine Arnault i Frederic Arnault

Ludovic Marin/Afp

Kakav model upravljanja imaju drugi konglomerati? Postoje potomci Stevea Jobsa u Appleu, Billa Gatesa u Microsoftu, Jeffa Bezosa u Amazonu. Ali ulagači su mirni, opušteni i uvjerni jer je praksa da, kako utjecaj osnivača blijedi, profesionalni menadžeri, odabrani isključivo na temelju sposobnosti, preuzimaju kontrolu u ime dioničara.

image

Frederic Arnault (lijevo) i Jean Arnault (desno)

Julien De Rosa/Afp

Čini se da Arnault ide u suprotnom smjeru. Profesionalni menadžeri, izbrušeni na nemilosrdnom tržištu, odlaze, dok na ključne pozicije postavlja djecu – čekajući da se raspozna tko od njih ima talenta i ambicije da preuzme LMVH kada on konačno odstupi.

image

Alexandre Arnault

Eric Piermont/Afp

 

U međuvremenu, previše je toga na kocki dok se Arnault LMVH pretvara u obiteljski feud. Nemir u najvećoj kompaniji na kontinentu predstavlja veliku opasnost za francusko tržište dionice i šire europsko gospodarstvo. Jedan Arnaultov krivi potez i neće kolabirati samo jedno obiteljsko bogatstvo, zaključuje britanski The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?