Vesti Online

ORBAN PORUČUJE Evropa zbog energije osuđena na Rusiju

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas u Varšavi da je zelena energija za novu Evropu suviše skupa i da je zato osuđena na Rusiju – ako želi jeftiniju energiju.

Rusija

 Foto: Profimedia

– Neko mora da kaže glasno da je za naše ne odviše bogate zemlje zelena enegija suviše skupa. Bez Rusije Evropa neće imati konkurente cene energije. Treba srušiti izvestan tabu. U Evropi najvažnija mora da bude cena energije. Klima je drugorazredna stvar – kazao je danas Orban u obraćanju na proslavi 25. godišnjice Poljske privredne komore.

Mađarski premijer je u Varšavi danas dočekan lavinom kritika da predusretljivošću prema Rusiji ruši evropsku solidarnost i jedinstvo EU po pitanju sukoba u Ukrajini, nakon što je Budimpeštu u utorak posetio ruski predsednik Vladimir Putin.
Orban je u Privrednoj komori u Varšavi podsetio da su postkomunističke zemlje koje su ušle u EU u drugačijoj poziciji od starih članica, pošto stara evropska petnaestorka nije stradala tokom decenija komunističkih režima.
– Mi sada moramo da konkurišemo državama koje nemaju iskustvo komunizma i mogle su duže da akumuliraju svoj finansijski kapital. Da održimo konkurentnost naših privreda moguće je samo zahvaljujući jeftinijim sirovinama iz Rusije – kazao je Orban i naglasio da je zato region srednje i istočne Evrope osudjen na Rusiju.
– Bez Rusije Evropa neće imati konkurentne cene energije – rekao je Orban.
Mađarski premijer razgovarao je prethodno sa poljskom premijerkom Evom Kopač i podržao sporazum iz Minska koji je označio kao važan korak čije odredbe moraju da budu ispunjene, i istakao da upravo taj sporazum pokazuje evropsko jedinstvo kada je reč o sukobu u Ukrajini.
– Jedinstvo EU i osuda agresije je za nas suštinska stvar. Objasnila sam to Orbanu u iskrenom i mučnom razgovoru kao što razgovaraju prijatelji, oči u oči i govore ono što zaista misle. Danas i Mađarska i Poljska mogu same da odlučuju o svojoj sudbini. Veliki narod kao što su Ukrajinci, takođe ima pravo da sam odluči o svojoj sudbini – kazala je poljska premijerka na konferenciji za novinare sa Orbanom.  (ALO)