OBREO se Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne Gore, u sredu u štabu NATO i razgovarao sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom o koracima koje su Crnogorci do sada napravili ne bi li zadovoljili stroge kriterijume, kao i o onima koji im stoje na putu do eventualnog poziva za članstvo u toj moćnoj vojnoj mašineriji. Zvanična Podgorica je posle samita NATO u Velsu krenula u opštu ofanzivu ne bi li do kraja godine ispunila cilj vladajuće koalicije DPS-SDP.

Ovo je drugi njihov susret posle Minhena (početkom februara), kada je saopšteno da NATO snažno podržava reforme koje sprovodi Crna Gora na putu za članstvo u alijansi.

Ali dok se to ne desi, podno Lovćena ostaju prepucavanja o prednostima i manama članstva Crne Gore u NATO. Zemlja je i tu žestoko podeljena, iako podršku za Alijansu još ne daje ni 40 odsto građana!

Đukanović pokušava da privoli „velike“ da ispune jedan od retkih njegovih neispunjenih ciljeva, uz članstvo u EU, a to je ulazak u NATO. Naruku mu, međutim, ne ide izjava Fransoa Olanda, predsednika Francuske, jedne od vodećih članica Alijanse da zahteve za članstvo u NATO treba odbiti. Ali i drugi faktori.

– Nerešeno pitanje granica dodatno opterećuje evroatlantske integracije Crne Gore. Zvanična Podgorica ima problem razgraničenja sa državama u okruženju gde su smeštene NATO trupe. Hašim Tači i Albanci iz okupirane južne srpske pokrajine traže deo, BiH hoće Sutorinu, dok Hrvati traže Prevlaku. Jedino sa Srbijom nema problema – kaže za „Novosti“ Gojko Raičević, predsednik Mirovnog pokreta „Ne u rat ne u NATO“.

POD BEBINOM „LUPOM“U Podgorici je u sredu procurela informacija da je komunikacioni tim vladinog Saveta za članstvo u NATO odlučio da Institutu za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića dodeli projekat za promociju NATO, pod imenom „Uloga medija u komuniciranju NATO integracija prema javnosti u Crnoj Gori“. Ili narodski rečeno, Beba će „pod lupu“ stavljati pisanje i izveštavanje medija u Crnoj Gori o kandidaturi države za poziv u članstvo.

U slučaju da i ove godine izmakne poziv iz Velsa za članstvo Crne Gore u NATO, to bi bio najteži udarac državnoj politici. Jer, prošle godine dato je 200.000 evra, koliko će i ove, pa novi kiks za režim značio bi katastrofu!

– Ako stigne poziv, referendum je za narod jedino rešenje. I neka prelomi hoće li se potčiniti onima koji su im državu surovo bombardovali 1999. godine i na taj način prihvate okupaciju – ili ne. Ukoliko se odluka bude donosila u Skupštini Crne Gore, vlast će morati da preuzme ogromnu odgovornost zbog događaja koji bi mogli da uslede.

U međuvremenu NATO je „zakucao“ i u školskim učionicama, među mališanima, na bilbordima, spotovima… U Mirovnom pokretu upozoravaju da Centar za demokratsku tranziciju već duže vreme realizuju radionice za srednjoškolce na temu „EU i NATO“, uz podršku stranih ambasada.

– Ove aktivnosti direktno su u suprotnosti sa odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanja, čija tačka 6 predviđa zabranu političkog angažovanja u školama. Valjda niko nema sumnje da je agitovanje za NATO otvorena politička aktivnost. Očigledno je, nažalost, da za ovakvo eksplicitno kršenje zakona nema sankcija, ističu u Mirovnom pokretu.

Poziv za članstvo u NATO jedino veže crnogorsku vladajuću koaliciju DPS-SDP. Jer, ako on propadne, pući će i ta 15 godina stara ljubav! (Novosti)