Okvirni sporazum svetskih sila postignut ove sedmice s Iranom o njegovom nuklearnom programu, dobro će doći i unapređenju kinesko – američkih odnosa, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Džonom Kerijem.

Za postizanje sporazuma zaslužne su sve strane koje su iskoristile istorijsku priliku kroz zajedničke napore, rekao je Vang Keriju, a saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Kine.

„Kina i SAD, obe preuzimajući odgovornost u očuvanju međunarodnog sistema neširenja nuklearnog oružja, zadržale su dobre uzajamne kontakte tokom pregovora, a u bilateralne odnose unele pozitivnu energiju“, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

„U nameri da se postigne sveobuhvatni dogovor (s Iranom) kao što je i predviđeno, Kina će zadržati tesne odnose sa svim zainteresovanim stranama, uključujući SAD, i nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u tom procesu“, rekao je Vang.

U saopštenju se kaže da je Keri istakao da SAD cene značajnu i konstruktivnu ulogu Kine u najnovijoj rundi razgovora o iranskom nuklearnom programu.

Prema sporazumu postignutom u Lozani 2. aprila, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga na 6.000, sa sadašnjih 19.000, pišu iranski mediji.

Sporazum bi trebalo da bude na snazi narednih deset godina.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Sveobuhvatni sporazum omogućiće suštinsko ograničenje nuklearnog programa Irana i ukidanje svih sankcija.

UN su Iranu uvele četiri paketa sankcija zbog nuklearnih aktivnosti, uključujući zabranu transfera osetljive tehnologije i embargo na oružje.(Novosti)