Vesti Online

Одржан протест војних пензионера

Одржан протест војних пензионера

Група војних пензионера одржала је испред Министарства одбране једносатни протест захтевајући од Владе Србије да законски регулише исплату њихових пензија.

Војни пензионер из Београда Драгослав Ивановић је рекао да су они од 1. јануара 2008. године постали бивши војни пензионери, јер су пребачени у статус цивилних пензионера, те да то није законски регулисано, преноси Танјуг.

Протест војних пензионера

Протест војних пензионера

Ивановић је објаснио да су Законом о војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени из Министарства одбране и војних прописа, те да су на незаконит начин преведени у надлежност Фонда ПИО.

Каже да влада треба да донесе уредбу којом би наредила ПИО Фонду да преведе решења по војним прописима на решења по прописима државе Србије, што је, како каже, неизводљиво и због тога се они сада налазе у правној празнини.

Према његовим речима, војни пензионери су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.

Ивановић је рекао да према подацима којима он располаже држава дугује војним пензионерима, којих има 45 хиљада, 50 милијарди динара за протеклих седам година.

„Конкретно мени дугују једну целу годишњу пензију и плус камату“, навео је Ивановић.

У периоду од 1. јануара 2008. до 31. децембра 2011. године Фонд за социјално осигурање војних осигураника био је у саставу Министарства одбране, како кажу на незаконит начин, и у том периоду по закону о министарствима бригу о војним пензионерима је требало да води Министарство за рад.

Новчана средства за војне пензије у том периоду била су издвајана посебном ставком у буџету Републике Србије паралено са средствима Фонда ПИО.

Ивановић је рекао и да у судовима широм Србије има око 50 хиљада тужби због тог проблема.

Пензионери су Влади Србије предали свој захтев и оставили рок од 15 дана да се она изјасни по том питању, а у противном ће, како кажу, поново организовати протест.