Vesti Online

NOVA ŠKOLSKA GODINA Počinje drugo polugodište, sindikati nastavljaju štrajk

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u centralnoj Srbiji počinje danas, a prema ranijim najavama predstavnika sindikata prosvete, štrajk će biti nastavljen i časovi će ponovo trajati 30 minuta.

Po Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, školska godina se za učenike osmog razreda osnovne škole završava 29. maja, a za ostale osnovce 12. juna.

 

Prema tom pravilniku, drugo polugodište za srednjoškolce završava se 20. juna.

Pre tog datuma školsku godinu završavaju maturanti gimnazija, 22. maja, a učenici završnih razreda u srednjim stručnim školama 29. maja.

 

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

 

Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati „Veliki svetosavski pohod prosvetara“ kroz Beograd. Sindikati prosvete traže izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u janom sektoru, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i donošenje novog Zakona o obrazovanju. (BLIC)