Premijer je upozorio na tzv mirovne predloge koji svode Izrael na “neodbranjive granice.”

Netanjahu je izjavio u nedelju, pre sastanka sa ministrom inostranih poslova francuske, da “najodlučnije odbacuje” svaki međunarodni predlog koji bi Izrael vratio u granice iz 1967, koje bi bile neodbranjive, a kojima bi se izašlo u susret unilateralnim potezima palestinske uprave.

Francuska je saopštila da će predložiti rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi ustanovila okvir za pregovore o rešenju izraelsko-palestinskog konflikta.

“Jedini način da se postigne dogovor je kroz dijalog i Vlada Izraela odbija svaku mogućnost da se nametne strani međunarodni diktat,” rekao je premijer. “Pokušavaju da nas stave u okvire granica koje su neodbranjive.”

Netanjahu je rekao da očekuje da se teroristički napadi u zemlji nastave ako međunarodni predlozi budu takvi da ne uzimaju u obzir interese Izraela.

U petak i u nedelju dogodili su se teroristički napadi u Izraelu. U petak je ubijen jedan izraelski civil na Zapadnoj obali, a jutros je nožem izboden policajac u Jerusalimu.

Palestinski zvaničnici i francuske diplomate su rekli da će predlog Francuske biti baziran na granicama pre 1967. godine. Takođe, rezolucija će odrediti rok od dve godine za postizanje rešenja.

Izrael odbacuje povratak na granice pre 1967. tvrdeći da su one neodbranjive.

(Times of  Israel), (isra-news)