Vesti Online

Netanjahu: Ako Livni bude izabrana, Jevrejima će biti potrebno oklopno vozilo da dođu do Zapadnog zida

ShowImage

Netanjahu: Ako Livni bude izabrana, Jevrejima će biti potrebno oklopno vozilo da dođu do Zapadnog zida

BY  ON  ·POLITIKA

Premijer osuđuje to što su Livni i Herzog voljni da daju Palestincima Jerusalim kao njihov glavni grad.

Premijer Netanjahu je osudio lidera Hatnua Tzipi Livni što je ranije ove nedelje tvrdila da će Zid plača zauvek ostati u izraelskim rukama, aludirajući da će pod njenom upravom Jevreji morati da idu oklopnim vozilima kako bi došli do Zida.

Govoreći na Međunarodnom takmičenju u poznavanju Biblije za odrasle u Jerusalimu, Netanjahu je izjavio da je upravo duh Makabejaca ono što je Jevreje dovelo natrag u Izrael, dozvolilo im da grade i brane zemlju, te „nam dalo veliku snagu da ustanemo protiv izazova i da odbacimo sve pritiske.“

Netanjahu je aludirao na Livni i predsednika Laburističke stranke Isaaca Herzoga- koji su zajedno išli do Zapadnog zida u nedelju i zakleli se da će on ostati pod izraelskim suverenitetom zauvek- rekavši da su spremni da daju Palestincima Jerusalim kao njihov glavni grad.

„Čuo sam da je neko rekao da će Zid ostati u našim rukama,“ rekao je on. „Želim da vas pitam kako će tačno zid ostati u našim rukama- kao enklava u unutar palestinske teritorije?“ Takođe, Netanjahu je rekao, „kako ćemo tačno dolaziti do njega? U konvojima, helikopterom ili možda oklopnim vozilima? Nismo se vratili u Kotel posle 2,000 godina kako bismo dolazili do njega oklopnim vozilima. Na današnji dan, kažem vam ovde, na sinoćnju Hanuku, da će Kotel ostati u našim rukama, a i celi Jerusalim će ostati u našim rukama zauvek, pod izraelskim suverenitetom.“

Iz Laburističke stranke su odgovorili da Netanjahu ponovo koristi Jerusalim u političke svrhe.

Likud je kasnije izdao saopštenje u kojem poziva Herzoga i Livni da javno kažu da li će, ukoliko oni budu formirali novu vladu, pristati na podelu Jerusalima i učiniti ga glavnim gradom palestinske države.

Netanjahu je pokušao da osigura da se kampanja fokusira na diplomatska i bezbedosna pitanja, kao što je to bio slučaj i na prethodnim izborima. U proteklim trkama, on se takođe osvrtao na problem sudbine Jerusalima.

Godine 1996., jedan od njegovih slogana bio je da će njegov protivnik, tadašnji vođa laburista Shimon Peres „podeliti Jerusalim.“

Uoči izbora 2013., Likud je podigao političke transparente na zidine u Starom gradu, fotografisali ih, a zatim odmah uklonili, jer političko reklamiranje nije dozvoljeno na tom mestu.

(Jpost)(isra-news)