Vesti Online

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ OPTUŽUJE

Slučaj hapšenja Leonidasa Bobalasa, generalnog direktora grčkog „Elaktora“, zbog sumnji da je utajio četiri miliona evra, mogao bi da pokrene lavinu i u Srbiji, jer je ovaj biznismen preko firme „Aktor“ izvođač radova na Koridoru 10, i to na onim deonicama koje ubedljivo najviše zaostaju za ugovorenim obavezama.

Asfaltira i u  decembru: Dmitar  Đurović

Asfaltira i u decembru: Dmitar Đurović | Foto: S. Radovanović

Ministar infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović za naš list čak tvrdi da „Aktor“ uživa poseban tretman u državnoj firmi „Koridori Srbije“, čiji je direktor kadar SNS-a Dmitar Đurović , što bi, kako kaže, trebalo da zainteresuje i naše nadležne organe.

– Činjenica je da su „Koridori“ dali duple avanse „Aktoru“ i da je to bilo protiv ugovora. Uz to, avansi nisu opravdani, a „Aktor“ usporeno ili uopšte ne radi na ugovorenim deonicama Koridora. I pored toga, skupština „Koridora“ je stavila na dnevni red da im plati i nove milionske odštetne zahteve. Grčki „Aktor“ uživa kod „Koridora Srbije“ poseban i drugačiji tretman. Zašto je to tako, ja ne znam. Možda će nadležni utvrditi – izjavila je ona za naš list.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: RAS

Prema našim saznanjima, „Aktoru“ su do sada odobrena dva odštetna zahteva u iznosima od 1,5 miliona i 1,6 miliona evra, a tek će se raspravljati o najnovijem za deonicu Bancarevo-Crvena Reka koji iznosi čak 4,5 miliona evra. Radovi na ovim deonicama trebalo je da budu gotovi do 5. marta 2014, međutim, veliko je pitanje da li će izvođač ispuniti i najnovija obećanja da će posao završiti do decembra 2016.

Kada je proteklih nedelja najavila da će njeno ministarstvo insistirati na reviziji poslovanja „Koridora Srbije“, ona je precizirala da je ovo preduzeće grčkom „Aktoru“ aneksom ugovora isplaćivalo dodatni avans, koji u ukupnom iznosu iznosi oko 12,5 miliona evra, po današnjem kursu.
„Aktor“ je akter najvećih kašnjenja na Koridoru. Tako je, na primer, na deonici Prosek-Crvena Reka, dugoj 22,5 kilometara, već tri puta probijen rok završetka radova. Niko iz „Koridora“ juče nije želeo da komentariše vest o hapšenju i objasni koliko to može da ugrozi poslove na kapitalnom projektu.

Fušeraj na sve strane!  (Alo)