Vesti Online

MIGRANTE VIDI KAO POŠAST: Kameron uporedio migrante sa insektima, usledile oštre kritike

Britanski premijer Dejvid Kameron izazvao je oštre kritike javnosti zbog izjava o migrantima za koje je rekao da „u rojevima prelaze Mediteran u potrazi za boljim životom“.

Dejvid Kameron (Foto: columnist.org.uk)

„Roj ljudi dolazi preko Mediterana u potrazi za boljim životom, oni žele da dođu do Britanije zato što u Britaniji ima posla, Britanija je rastuća ekonomija, neverovatno mesto za život“, rekao je Kameron za televiziju ITV tokom posete Vijetnamu.

On je, međutim, dodao da Britanija mora da zaštiti svoje granice tako što će sarađivati sa susednom Francuskom, preneo je AFP.

Kameron treba da se „seti da govori o ljudima, a ne insektima“, rekla je Harijet Herman, lider opozicionih laburista.

Oglasio se i Savet za izbeglice koji radi sa tražiocima azila, ocenivši da je Kameronova izjava „užasan, dehumanizujući govor jednog svetskog lidera“.

Čak je i Najdžel Feridž, lider Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva, koja se zalaže za strožu kontrolu imigracije, izjavio da ne bi nikad upotrebio sličan rečnik. „Premijer je jutros pokušavao da zvuči oštro. A sasvim drugo je pitanje da li to zapravo misli ili ne“, rekao je Feridž za Bi-Bi-Si.

Oko 3.000 ljudi, uglavnom iz Sirije i Eritreje, kampuje u francuskoj luci Kale dok pokušava da pređu u Britaniju ilegalno, brodovima ili vozovima.

(Pravda)