Vesti Online

Mariupolj

U napadu pobunjenika na Mariupolj 29 poginulih

Beta pre 6 sati

KIJEV, 24. januara 2015. (Beta-AP) – Broj žrtava raketne paljbe proruskih pobunjenika po ukrajinskom gradu Mariupolj povećao se na 29, a moguće je da će biti i veći, saopštile su u subotu uveče vlasti tog grada.

Rakete su u subotu pale na jednu pijacu, dve škole, stambene oblasti i prodavnice, a prethodno je pobunjenički vodja Aleksandar Zaharčenko izjavio za RIA Novosti da je počela ofanziva ka Mariupolju, lučkom gradu na obali Azovskog mora sa oko 500.000 stanovnika.

U Donjecku, najvećem gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom separatista, Zaharčenko je polazio venac na autobuskoj stanici gde su granate ukrajinske vojske usmrtile najmanje osam civila. On je tom prilikom izjavio da je počeo napad na Mariupolj.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sazvao je hitan sastanak vojnih zvaničnika svoje zemlje i prekinuo je put ka Saudijskoj Arabiji da bi od kuće koordinisao vladin odgovor na dešavanja u Mariupolju.

Raketni napad na tu strateški važnu luku usledio je dan pošto su pobunjenici odbacili mirovni sporazum i najavili ofanzivu na više frontova kako bi proširili svoju teritoriju.

Ovakav stav separatista podrio je napore Evropske unije da isposreduje mir medju zaraćenim stranama na istoku Ukrajine.

Oružani konflikt u ovoj zemlji počeo je u aprilu i do sada je odneo blizu 5.100 žrtava.

Mariupolj je najvažniji grad na obali Azovskog mora, na potezu od Rusije do poluostrva Krim koje je ta zemlja pripojila.

(Beta, 25.01.2015)

Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog