LAZAREVAC – Osim po uglju, Rudarskom basenu „Kolubara“ i visokim platama, Lazarevac se pročuo i po borbi Udruženja građana „Sveti Sava“, koje je nastalo da bi stalo na put narko-dilerima. Njegovi članovi su objavili i razdelili 5.000 primeraka treće „crne knjige“ – brošure sa fotografijama i biografijama 150 prodavaca droge na području Lazarevca i okoline.

Lazarevčani odobravaju akcije „Svetog Save“, ali muk i strah kao da su okovali ovu beogradsku opštinu, jer prodavci droge prete osvetom zbog javnog žigosanja njihovih kriminalnih rabota. Na razgovor o akcijama udruženja protiv narko-dilera pristaju, ali uz oprez… To nije ni čudno, jer može se čuti da se od prodaje droge u Lazarevcu godišnje obrne i milion evra!

– Članovi Udruženja „Sveti Sava“ neverovatno su hrabri čim su se uhvatili ukoštac s najvećim zlom koje se u Lazarevcu pojavilo – kaže rudar „Kolubare“. – Bogu hvala, pojavio se neko da stane na put dilerima, koji su toliko bili uzeli maha da su drogu prodavali u po bela dana, u centru Lazarevca.

Udruženje je obelodanilo ono što se odavno zna: ko su dileri, koju drogu, gde i na koji način prodaju, ko su im mušterije…

VELIKO ZLO– NE čudi što je u Lazarevcu droga uzela maha, jer u mnogim porodicama po najmanje dva člana rade u „Kolubari“ i imaju, za današnje uslove u Srbiji, zaista velike prihode – kaže sredovečni sagovornik. – Dobro je što su barem građani ukazali na ovo veliko zlo, ali potrebno je da i nadležni rade svoj posao. Opet, da su policija i sud bili revnosni, ne bi bilo ni potrebe da se osniva Udruženje.

– Ogromna je zarada u igri, pa su zbog toga i dileri počeli da nam prete, čak i ubistvom – kaže član rukovodstva Udruženja „Sveti Sava“. – Pored toga, prete čak i tužbama zbog tobože nanetog duševnog bola što smo objavili njihova imena i fotografije.

U „Svetom Savi“ ističu da nijedan podatak o prodavcima narkotika nije objavljen u brošurama a da prethodno nije više puta proveren. Većinu dilera s njihovog spiska policija je uhapsila. Pre prve akcije Udruženja, za tri godine bilo je zaplenjeno samo 140 grama heroina, a posle toga tri kilograma ove droge i kilogram paracetamola.

– Dileri su toliko drski i bezobzirni da je jedan došao na sahranu dvadesetogodišnjeg mladića koji se „overio“ drogom koju mu je on prodao – kaže član „Svetog Save“.

Prema dosadašnjim saznanjima Udruženja „Sveti Sava“, na području Lazarevca deluju dve izuzetno jake i opasne grupe narko-dilera. Ekipa iz Velikih Crljena, saznajemo, bavi se dilovanjem kokaina, dok lazarevačka „valja“ heroin. (Novosti)