Vesti Online

KREME ZA SUNČANJE

Ima li razlike između jeftinih i skupih krema za sunčanje

Ima li razlike između jeftinih i skupih krema za sunčanje Izvor: REUTERS

Svi znamo da bi sunce trebalo izbegavati u periodu od 10 do 17 sati i kremu nanositi svaka dva sata, ali i nakon kupanja. Prema mišljenju stručnjaka, od odabira skupog brenda kreme za sunčanje puno je važnije pravilno korištenje.

Prof. dr. sc. Branka Marinović, načelnica Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dala je važne savete o pravilnoj zaštiti kože od sunca, budući da se poslednjih godina sve češće pominje opasnost od opeklina, a na kraju i raka kože s kobnim posledicama.

Što je SPF faktor i kako ga odabrati

Trenutno se na svetskom, evropskom, a naravno, i našem tržištu, nalazi veliki broj preparata sa zaštitnim faktorom namenjenih različitim tipovima kože – od nežnije dečje, preko kože sklone aknama do normalne, suve te vrlo osetljive kože. Takođe, na tržištu se nalaze preparati s različitim stupnjevima zaštite.

‘Kod odabira preparata preporučuje se odabrati onaj koji odgovara tipu kože, međutim, posebno je značajno odabrati preparat koji štiti i od UVA i od UVB zračenja. Dermatolozi savetuju da minimalni SPF bude 30, dok osobama svetlije puti savetuju upotrebu SPF 50. Na evropskom tržištu SPF 50+ je prema zakonu najviši zaštitni faktor koji je u prodaji, dok se u SAD-u na tržištu nalaze preparati sa zaštitnim faktorom 100 pa i višim’, kaže Marinović.

Studije su pokazale da većina osoba na svoju kožu nanese samo 25 do 50% potrebne količine preparata, najčešće da ne bi bili ‘sjajni i masni’, ali tako delotvornost preparata postaje upitna. Takođe je bitno napomenuti da je preparate za zaštitu od sunca potrebno naneti na kožu oko 15 minuta pre izlaska iz kuće.VEZANE VIJESTI

Sprej ili krema, pitanje je sad

Razlika je, naravno, u podlozi te u lakoći nanošenja samog preparata. Najčešći problem koji se pojavljuje kod upotrebe sprejeva je da se često preparat ne nanese u dovoljnoj količini. Stoga se savetuje te preparate u spreju prvo naneti na ruku te onda utrljati u kožu.

Nije dokazano da u kremama ima kancerogenih sastojaka

Na deklaracijama treba obratiti pažnju radi li se o hemijskom ili fizikalnom filteru, te treba uzeti u obzir da se te hemijske tvari upijaju u kožu. Svaki proizvod može uzrokovati pojavu alergijske reakcije, međutim, ako izaberemo proizvod koji strukturom odgovara našem tipu kože verovatnoća pojave alergije je znatno manja. Što se tiče kancerogenosti, nije dokazana kancerogenost supstanci koji se nalaze u preparatima.

Od skupe kreme važnije je pravilna upotreba

„Danas je na tržištu izrazito veliki broj preparata, u različitim cenovnim razredima. Važno je pri kupnji obratiti pažnju na vrstu filtera (hemijski ili fizikalni) te da preparat ima zaštitu od UVA i UVB zraka. Ako su ti kriterijumi zadovoljeni, nema razlike u kvalitetu zaštite između povoljnijih i najskupljih preparata“, objašnjava Branka Marinović.

Kreme za zaštitu treba naneti čak i ako idete na plažu predveče. Međutim, treba uzeti u obzir da se suncu izlažemo i tokom svakodnevnih aktivnosti te da je delove tijela koji su izloženi sunčevoj svetlosti potrebno štititi i pri odlasku u kupovinu, na posao ili slično.

Potrebno je zaštiti se i tokom oblačnog vremena jer i tada oko 80% UV zraka dopire do naše kože, piše tportal.

Tagovi:leto