SLIKE od neprocenjivog kulturnog, istorijskog i materijalnog značaja, među kojima su i dela Nadežde Petrović, Milana Konjovića, Uroša Predića, kao i ruske ikone iz 14. i 16. veka, uništene su u poplavi koja je zahvatila i sefove Alfa banke u Kralja Milana 11! Ovaj incident se dogodio 5. januara, a vlasnici umetnina obavešteni su, kako kažu, tek deset dana kasnije.

Više stotina građana pohranilo je slike srpskih i mnogih stranih slikara u sefovima filijale Alfa banke na Terazijama. Ta dela ogromne materijalne i istorijske vrednosti vlasnici su povremeno ustupali i za izložbe muzejima, kao i galerijama. Neprijatno iznenađenje za njih usledilo je 15. januara, kada su dobili poziv iz banke da dođu i utvrde šta je i koliko oštećeno. Poplava se navodno dogodila usled pucanja vodovodne cevi, a štetu je, kasnije, saniralo preduzeće „Vodovod i kanalizacija.“

– Svako od vlasnika je došao i sam za sebe je video šta je i koliko uništeno, nakon što smo obavešteni telegramom da se javimo u banku – priča za „Novosti“ jedan od vlasnika umetnina. – Insistirali smo da se banka oglasi odgovornom i nadoknadi nam štetu. Međutim, predstavnici Alfa banke su nas obavestili da banka nije odgovorna za štetu, već da su za to odgovorni JKP „Vodovod i kanalizacija“. Inače, u ugovorima sa bankom postoje i klauzule za slučaj oštećenja i više sile. A mi se pitamo da li smo slike ostavili u banci ili u „Vodovodu“.

Vlasnici uništenih umetničkih slika planiraju pojedinačno da pokrenu sporove protiv banke.

UČESTVOVALI U „NOĆI MUZEJA“ ZGRADA Alfa banke ulici Kralja Milana izgrađena je 1924, a u maju 2014. učestvovali su u manifestaciji „Noć muzeja“. Tokom te večeri prikazan je sef, kao i dela smeštena u kabinetima i salama. Posetioci su izbliza mogli da vide „Gračanicu“ Nadežde Petrović, „Jesenje plodove“ Jovana Zonjića, dela Lojza Dolinara i umetnine sa motivima Apolona, Posejdona i Afrodite.

– Nisu preduzeli ništa da spreče štetu ili makar da ublaže posledice, da evakuišu sefove iz tih ugroženih prostorija – ogorčeni su vlasnici slika. – Mogli su ranije da nas obaveste, pa da i sami nekako pokušamo da spasemo slike. Došli smo tamo, sefovi su bili deset centimetara u vodi. Zašto je banka dozvolila da nepovratno propadnu dela neprocenjive vrednosti? Danima su slike ležale u vodi. Odbijaju odgovornost, a u ugovoru piše da moraju da preduzmu sve mere za obezbeđenje dobrog stanja sefa i nadzora nad njim.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, obavešten je o šteti koja je nastala, a među slikama su navodno i dela Uroša Predića.

– Koliko mi je poznato, reč je o komplikovanim oštećenjima – objašnjava Kusovac. – Neka se mogu popraviti, ali reč je o delima koja imaju svojstvo kulturnog dobra, tako da je i materijalna šteta u drugom planu u ovom slučaju.

Odgovor od JKP „Vodovod i kanalizacija“ nismo dobili do zaključenja broja, jer im je u 15.30, kako su nam objasnili, isteklo radno vreme! \(Novosti)