Vesti Online

KASKAMO Mi kupili dva, a komšije 136 helikoptera

Države nastale raspadom bivše Jugoslavije u proteklih četvrt veka kupile su ili dobile 136 novih ili polovnih helikoptera za potrebe svojih oružanih snaga dok je Srbija, u istom periodu, kupila samo dva transportna helikoptera za Vojsku Srbije.

Helikopter Mi-17

Helikopter Mi-17, Foto: Profimedia

Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Federacija BiH kupili su ili dobili u vidu donacije od prijateljskih zemalja 136 novih ili polovnih helikoptera.

Najviše je nabavila Hrvatska, koja je kupila 63 helikoptera, zatim Federacija BiH 31 letelicu, Makedonija 26 helikoptera, a Slovenija 16 helikoptera.

Najviše je bilo polovnih helikoptera, nabavljenih iz raznih civilnih i vojnih izvora, bilo ih je i sa crnog tržišta, a danas u upotrebi oko 87 tih letelica.

Ipak, bilo je i ozbiljnih nabavki novih helikoptera, pa je Hrvatska kupila 10 novih ruskih Mi-171 i isto toliko američkih Bel-206.

S druge strane, od 1991. godine kada je u jedinice JNA stigla poslednja Gazela iz fabrike u Mostaru, Srbija je kupila tek dva nova Mi-17, koji još nisu isporučeni iz Rusije. Godine 1998. kupljena su po dva polovna helikoptera Mi-17 i Mi-24, ali oni nisu kupljeni za vojsku nego za Jedinicu za specijalne operacije Resora državne bezbednosti.

Nakon što je JSO rasformirana, oni su 2006. bili prebačeni u nadležnost vojske. Vojska je tek 2010. remontovala dva transportna Mi-17, od kojih se jedan srušio u martu prošle godine prilikom evakuacije bebe iz Novog Pazara, dok su dva helikoptera Mi-24 rashodovana i već godinama propadaju na aerodromu Batajnica.

Novinar vazduhoplovnog portala Tanogsiks (www.tangosix.rs) Živojin Banković agenciji Beta je rekao da su Srbija i Crna Gora nasledile najveći broj helikoptera nekadašnje JNA i da su godinama trošili te resurse, zbog čega nije učinjeno ništa kako bi se flota blagovremeno obnovila niti modernizovala.

„To govori o nemaru i nebrizi države koja se uljuljkivala u utisku da ima silu a došli smo do toga da se sve istopilo za ovih 25 godina. Pravo je pitanje da li bi naručili i ova dva helikoptera iz Rusije da se nije desila tragedija iz marta 2015. godine, kada je poginulo sedam ljudi“, rekao je Banković.

Prema njegovim rečima, Srbija je još 2007. godine spala samo na jedan transportni helikopter Mi-8, nakon čega su je do 2013. godine remontovano šest helikoptera. Trenutno su u upotrebi samo dva Mi-8 i jedan Mi-17, i to je u ovom momentu kompletna transportna avijacija VS.

„Međutim, jedan Mi-17 ‘ispada’ iz upotrebe naredne godine a preostala dva Mi-8 2018. godine. Utoliko se ne može govoriti o tome da će nabavka ova dva Mi-17 rešiti problem flote transportnih helikoptera u Ratnom Vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Ako se ostane na tome da se nabave samo ta dva helikoptera, ništa se neće poboljšati i ako se do 2018. ništa ne uradi na remontu i daljoj nabavci VS će imati samo dva Mi-17.

U prethodnoj deceniji predstavnici srpskog RV-a više puta su pominjali da je našoj vojsci potrebna eskadrila od 10 do 12 takvih helikoptera, a Mi-17 je odavno izabran kao tip koji ima najpovoljniji odnos cene i kvaliteta“, rekao je Banković.

On je dodao da, osim malog broja transportnih helikoptera Mi-8 i 17, Vojska Srbije koristi i oko 15 lakih helikoptera Gazela. Broj operativnih primeraka varira a postoji problem sa nedostatkom rezervnih delova i daljom logističkom podrškom. (Alo)