Indija je u subotu po prvi put uspela da koristi pokretne lansere za ispaljivanje raketa dugog dometa, potencijalnih nosača nuklearnih glava, duboko na teritoriju Kine.

To je bilo treće testiranje raketa „agni V“, ali prvo u kojem su rakete lansirane sa tzv. „kanistera“ na kamionu, umesto sa betonske lansirne rampe korišćene prilikom prethodnih testiranja, prenosi AFP.

Mobilni lanseri omogućavaju indijskim vojnim snagama veću operativnu fleksibilnost. Jučerašnje testiranje je obavljeno na jednom ostrvu u istočnoj indijskoj državi Orisa.

Ruska medijska mreža “Sputnjik“ prenosi da je raketi dat nadimak “Ubica Kina“, s obzirom da ima toliki domet da može da pogodi i kinesku prestonicu, Peking.

Raketa „agni V“, koja je indijske proizvodnje, je prvi put testirana aprila 2012, a po proceni eksperata ima domet do bilo kog cilja na kineskoj teritoriji, uključujući i vojne instalacije na dalekom severoistoku Kine.

Ovom raketom se makar malo smanjuje veliki jaz koji je postojao između indijskih i kineskih raketnih sistema.

Indija i Kina, zemlje od kojih svaka ima populaciju od preko milijarde, su u rivalskom odnosu, a tu je i nasleđe nepoverenja nakon kratkog, ali krvavog pograničnog rata 1962. godine.

Indija je najveći uvoznik oružja na svetu, a u toku je program unapređenja njene bezbednosti vredan 100 milijardi dolara.

Premijer Indije Narendra Modi ističe kako ova zemlja mora da razvije vojnu moć do te mere „da se nijedna druga zemlja ne usudi ni da je ružno pogleda“. (Novosti)