Vesti Online

Merkel: Pusti snovi o brisanju grčkog duga

Photo: TANJUG/AP/Markus Schreiber

Nemačka kancelarka Angela Merkel je isključila otpisivanje bilo kog dela grčkog duga, navodeći da su banke i kreditori već to učinili u velikoj meri

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je izglede za otpis duga Atini.

„Bilo je već dovoljno oproštaja duga privatnih kreditora, banke su već smanjile milijarde od grčkog duga“, rekla je Merkel u intervjuu listu „Hamburger Abendblatt“, koji je objavljen u subotu, a koji je preneo AFP. Ona je, uprkos tome, istakla da želi da Grčka ostane u evrozoni.

„Evropa će nastaviti da pokazuje solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim zemljama teško pogođenim krizom ako te zemlje sprovode reforme i mere smanjenja troškova“, rekla je Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras posetiće Italiju i Francusku u utorak i sredu , ali nema neposredne planove da poseti Nemačku.

Grčka, koja već pet godina dobija međunarodnu pomoć da bi ostala solventna, i dalje duguje 315 milijardi evra, što je oko 175 odsto bruto domaćeg proizvoda, iako su joj neki kreditori otpisali dugove u ponovnim pregovorima Atine i međunarodnih kreditora 2012.

Radikalno levičarska partija Siriza prethodnog vikenda je dobila vanredne parlamentarne izbore, zastupajući platformu protiv mera štednje i obećavši da će postići otpisivanje polovine grčkog duga, kao i da se neće držati mera štednje i smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, plata i penzija, što su od Atine tražili kreditori kao uslov za finansijsku pomoć.

Grčka je sprovela velike mere štednje u sklopu paketa pomoći od 240 milijardi evra koji je dogovoren 2010. sa „trojkom“.

Trenutni program zajma ističe 28. februara. Grčka ima na raspolaganju još 1,8 milijardi evra ukoliko ispuni uslove „trojke.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, dok je nezaposlenost mladih skoro 50 odsto, a ekonomija je od početka krize u evrozoni doživela pad od 25 odsto.

(e-novine)