Sud u Kairu zabranio je vojno krilo Hamasa, islamističke grupe u Gazi, proglasivši ga za terorističku organizaciju, saopštili su danas sudski zvaničnici.

Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti jer nisu ovlašćeni da daju izjave za medije, rekli su da se u tužbi koja se našla pred Sudom za hitna pitanja, navodi da su Brigade Izedina al-Kasama imale ulogu u nedavnim napadima na bezbednosne snage u Egiptu.

Nakon svrgavanja vlade bliske Hamasu u Egiptu 2013, egipatske vlasti rade na uništavanju mreže prekograničnih tunela u Gazu, kojima se Hamas snabdeva i ostvaruje profit, preneo je AP.

Posle velikog napada napada ekstremista na snage bezbednosti u oktobru, egipatska vojska je počela da čisti tampon zonu duž granice s Gazom u nastojanju da uništi sve tunele.

Od svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija pre dve godine, prema navodima vojske, uništeno je više od 1.600 tunela.

Džihadisti na Sinajskom poluostrvu ubili su na desetine policajaca i vojnika nakon svrgavanja Morsija i najavili osvetu zbog obračuna policije sa njegovim pristalicama, u kome je poginulo više od 1.400 ljudi.  (isra)