Vesti Online

Protestni marš u Vašingtonu, najmanje 10.000 ljudi

Nekoliko desetina hiljada demonstranata prošetalo je danas Vašingtonom da skrene pažnju na pogibije nenaoružanih, crnoputih građana SAD u rukama policije, i da zatraži pravosudnu akciju protiv učinilaca.

Masa se okupila na Trgu Fridom Plaza, noseći slogane „Životi crnaca su bitni“ i „Koga štitite? Kome služite“, a potom su se demonstranti uputili niz Pensilvanijsku aveniju ka američkom Kapitolu.

Skup na Trgu nakratko je prekinut upadom desetak demonstranata na pozornicu. Nosili su megafone i kazali su da dolaze iz Sent Luisa i njegovog predgrađa Fergusona, gdje je bijeli policajac ljetos usmrtio nenaoružanog crnog mladića, i zatražili su da govore.

Brojni demonstranti su zatražili da im to bude omogućeno. Njihova predstavnica je samo rekla da su „ovaj pokret pokrenuli mladi ljudi“, a potom su pridošlice, stare dvadesetak godina, napustile pozornicu.

Organizatori su ocijenili da je prekid bio nepotreban, sa unošenjem atmosfere podjele, dok su pridošlice iz Misurija kazale da su razočarane time što protest u Vašingtonu „nije akcija već predstava“.

Potom su demonstranti krenuli kroz Vašington. Bilo je predviđeno da će doći oko 5.000 ljudi, ali je masa bila daleko veća. Prve procjene govorile su o desetak hiljada ljudi.

Demonstranti će pred Kongresom na Kapitol Hilu predstaviti zakonsku inicijativu u vezi sa policijskim nasiljem koje je dovelo do smrti Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera u Njujorku.

Pored ovog protesta, demonstracije su predviđene širom zemlje, uključujući Njujork, gdje je planirana velika protestna šetnja. (Slobodna Evropa)