Vesti Online

DERU NAS NA PLAĆANJU RAČUNA Bankama i Pošti godišnje damo 3.600 dinara na provizije

Prosečna porodica u toku jedne godine, na ime provizija za plaćanje računa, bankama ostavlja oko 3.600 dinara. To bankama, čini se, nije dovoljno, pa su pojedine ponovo podigle visinu provizija.

Kliknite za uvećanje (+)

U zavisnosti od toga u koju banku uđete, plaćanje jednog računa koštaće vas od 45 do 150 dinara. To znači da ćete za sedam računa, koliko minimum svakog meseca plaća jedno domaćinstvo, u pogrešnoj banci platiti čak 1.050 dinara na ime provizija. Ako biste preko ove banke nastavili da izmirujete svoje obaveze prema javnim komunalnim preduzećima, to bi vas za godinu dana stajalo više od 12.600 dinara.

Zato su, tradicionalno, najveći redovi uvek u pošti, gde je i dodatni trošak za građane najmanji i iznosi 35 dinara.
Većina banaka svojim klijentima naplaćuje manje naknade, ali ih se ne odriču u potpunosti jer statistika pokazuje da godišnje samo kroz provizije banke zarade oko 300 miliona evra. Minimalni iznos provizija u većini banaka je oko 60 dinara, dok je naknada nešto niža za one koji u toj banci imaju otvoren račun. Naknada se povećava kako se povećava iznos računa, pa može da dosegne i neverovatnih 10.000 dinara.
– Ne postoji šablon ili propis prema kojem se formira visina provizije, banke i Pošta same odlučuju o visini naknade. Mi se zalažemo da ona bude fiksna i da se onda ne gleda da li je račun dva dinara ili 20.000 jer službenik u oba slučaja obavlja isti posao, prekucava, pečatira, provlači kroz sistem, skenira, izdaje uplatnicu – kaže za „Blic“ Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.
Banke koje imaju veći broj šaltera privlače klijente niskim provizijama kako bi im potom ponudile i druge usluge, a druge banke podižu proviziju jer šalju poruku građanima da ne žele da se bave platnim prometom.
– Pokušavamo da navedemo građane da pređu na onlajn plaćanje računa kako se ne bi stvarali redovi u ekspoziturama. Onlajn plaćanje je besplatno, za njega provizije ne postoje – kažu za „Blic“ u jednoj banci.
Provizija se ne naplaćuje za račune „Infostana“, a najjeftinije je plaćanje računa u pošti, gde se za svaku uplatu do 3.500 građanima uzima 35 dinara. Za račune do 600.000 dinara, zaračunava se provizija od jedan odsto od iznosa uplate, a za sve iznad toga Pošta ima fiksnu tarifu od 6.000 dinara.  (Blic)