IZOLOVANA regija, južna srpska pokrajina, svojom sudbinom kao da potvrđuje narodnu izreku: Sve mi je ravno do Kosova. Izgovorenu sa sve četiri strane sveta. Srpski spomenici kulture preimenuju se suprotno istorijskoj istini, skrnave i nestaju. Srbi, kojih je sve manje, pogleduju u pravcu u kome su otišli mlađi. To je najčešće centralna Srbija. Napada na srpske svetinje i spomenike sve je više, branilaca sve manje.

Ingerencije Ministarstva kulture da se baština zaštiti ograničene su i sredstvima i mogućnostima. Unesko je nemoćan jer je teritorija Kosova „ničija zemlja“ – Albanci je prisvajaju, dok Srbija i Unesko zastupaju istorijsku istinu i pravdu. U Unesku su nam objasnili da ne mogu da reaguju na kosovsko falsifikovanje istorijskih činjenica, jer Kosovo nije član ove organizacije. Kažu da inicijativa mora da krene iz Srbije…

Konačno je pre nedelju dana formirano telo pri Ministarstvu spoljnih poslova – Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom – koja će imati posebnu grupu za nasleđe i kulturnu baštinu na KiM.

– Saradnja naše države sa Uneskom je veoma važna, naročito sada kada prištinska strana aktivno lobira ne bi li postala njen član – kaže, za „Novosti“, dr Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM zadužen za spomeničko nasleđe.

Međunarodna zajednica je, otkriva naš sagovornik, preko Eparhije raško-prizrenske i Kancelarije za KiM upoznata sa svakim, pa i najmanjim pokušajem ugrožavanja srpskog i hrišćanskog nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini.  (Novosti)