Vesti Online

BLOKADA Građanima sa srpskim ličnim kartama sa Kosova od ponedeljka neće biti dozvoljen ulazak ni izlazak

Svim osobama koje poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova, odnosno, kako ih nazivaju vlasti u Prišštini, „srpskih paralelnih struktura“, od 18. aprila biće zabranjen ulazak na Kosovo, kao i izlazak iz njega, saopštila je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Krajem proššle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko časova, nakon čega su je kosovske institucije privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važžiti samo u „prelaznom periodu“, navodi RTK2.

– Ministarka za dijalog informišše javnost da od 18. aprila 2016. neće biti omogućen ulaz/izlaz na teritoriju Kosova za sva lica koja poseduju nezakonite legitimacije (lične karte) koje su izdale srpske paralelne strukture na Kosovu – navodi se u saopšštenju Tahirijeve.

Ona podseća i da je ova odluka proššle godine suspendovana na „zahtev Evropske unije“, kako bi „EU imala priliku da rešši ovo pitanje“.

-U martu ove godine ponovo smo pokrenuli ovo pitanje u Briselu, gde smo se složžili da će Vlada Kosova, ukoliko se problem nastavi, vratiti na snagu zabranu. Uprkos posredovanju EU, taj problem se nastavlja, jer jošš postoje slučajevi ovog fenomena koriššćenja nezakonitih dozvola od strane različitih ljudi – dodaje Tahirijeva.

Složžili smo se i informisali EU o odluci da zabranu vratimo na snagu, ističe ona.

Odluka o zabrani srpskih ličnih karata na kratko je bila na snazi i u decembru proššle godine.(Blic)

Edita Tahiri