Vesti Online

BIRN

Pritisak Aleksandra Vučića na novinare BIRN-a

Beta pre 4 sata

BEOGRAD, 10. januara 2015. (Beta) – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u subotu je najoštrije protestovalo zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), koju je optužio da laže.

NUNS ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije otvorenim pritiskom, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanjem slobode medija, kaže se u saopštenju NUNS-a.

Kako saopštavaju u tom udruženju, nazivanje novinara BIRN-a „lažovima“, uz optužbe da su dobili novac da bi „govorili nešto protiv Vlade Srbije“, je rečnik koji pripada prošlim vremenima i neprihvatljiv je za demokratsko društvo i državu koja, kako često ističe i sam Vučić, želi da postane deo Evropske Unije.

NUNS upozorava da uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva kojim se bavi BIRN.

Aleksandar Vučić je optužio novinare BIRN-a da su „dobili pare“ od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“.

U tekstu BIRN-a pod naslovom „Ispumpavanje kopa i budžeta“ navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

(Beta, 10.01.2015)

Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog