Vesti Online

Austrijanci: UDBA planirala atentate u našoj zemlji

Komisija istoričara austrijske pokrajine Koruška došla je do zaključka da je nekadašnja obaveštajna služba bivše SFRJ – Udba nameravala da na tlu Austrije izvrši atentate kako bi izazvala scenario građanskog rata u toj austrijskoj pokrajini i time dala povod Jugoslaviji za delovanje.

Prema pisanju bečkog nedeljnika „Profil“, u izveštaju koji obuhvata period od 1970.do 1979. u vezi konflikta oko dvojezičnih oznaka (slovenački i nemački) u pokrajini Koruškoj, gde živi brojna slovenačka manjina, je deo Udbe veran Moskvi, zajedno sa radikalnim koruškim Slovencima nameravao da „zagreje“ situaciji u ovoj austrijskoj pokrajini.

Udba je, kako prenosi „Profil“ zaključke izveštaja komisije istoričara, koja je uspostavljena po nalogu pokrajinske skupštine 2010., imala za cilj da izazove, bombama, scenario građanskog rata, čime bi Jugoslavija imala povod za intervenciju.

Komisija istoričara je uspostavljena sa ciljem rasvetljenja više nerasvetljenih bombaških napada, a izveštaj bi trebalo u aprilu biti objavljen.

Mladi levičarsko radikalni koruški Slovenci tražili su, kako su ustanovili istoričari, od Udbe da im da oružje i eksploziv, kao i uspostavi kontakte sa zapadnim terorističkim organizacijama.

Udba iz Slovenije je, s tim u vezi, uspostavila posebno odeljenje nadležno za Korušku, sa sedištem u Mariboru, u koje je bila uključena mreža „Sora“ zadužena za sprovođenje akcija.

Bili su planirani bombaški napadi na infrastrukturu, kao što su dalekovodi, železnička pruga, kancelarije nemačko i slovenačko nacionalističkih organizacija, na spomenike rata.

Za ove akcije, kako tvrde istoričari, aktivisti su obučavani u kampovima Udbe u Sloveniji i Hrvatskoj.

Dodatno su, posebno za ove svrhe obučeni provokatori, trebalo da podstaknu na pobunu stanovništvno južne Koruške, time što bi uništavali dvojezične oznake ispred mesta, i podstakli na nasilje.  (Novosti)