Vesti Online

Amfilohije: Natopaktovske vere i nevere silom grade budućnost

PODGORICA – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Crna Gora može biti večna samo ako se bude gradila na čvrstoj, Božijoj veri, ističući da ne može biti večno ono što se zasniva na zemaljskoj sili, vlasti i ideologijama, bez obzira kako mudre bile.

Kako prenosi „Blic”, mitropolit Amfilohije je rekao da su kratkih nogu i pamet, i ideologije, i vlasti koje žrtvuju druge radi sebe, a ne žrtvuju sebe radi drugih i istine Božije.

„Kratkog veka su i takve države i takvi narodi”, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, ima vere, ima nevere, ima lažne vere, ima sujevjera, ideologije ovog sveta na kojima moćnici sveta grade svoju večnost.

„To su ove danas, natopaktovske i druge vere i nevere, koje na ovozemljaskoj sili grade budućnost. Oni se klanjaju takvim neverama, ideologijama i moćnicima i na tome žele da grade večnu Crnu Goru. Sve što se na toj neveri sagradi traje onoliko koliko traje i taj nevernik i ono što je sagradio – dune vetar i nestane”, rekao je mitropolit Amfilohije u besedi u manastiru Gradište u Paštrovićima, kod Budve, gde je danas proslavljeno 900 godina postojanja manastirske crkve Svetog Nikole.

Navodeći da je u manastiru Gradište štampao prvi bukvar, mitropolit je rekao i da nije prosveta ona koja se zasniva na mraku ljudskog uma, neprosvećenog Božijom svetlošću, te da su moderna sveučilišta po mnogo čemu postala „svepomračilišta”, prvo zato što gase i odriču se imena Božijeg.

„Prosvetitelji u Crnoj Gori odriču se srpskog bukvara. Na čemu oni vaspitavaju i čime prosvećuju decu i buduća pokoljenja? Sada imamo nekakvu drugu, ne Ćirilovu azbuku, na kojoj je napisano sve što znamo i što smo znali i umemo od Svetoga Jovana Vladimira. Danas se to Ćirilovo pismo u Crnoj Gori pretvorilo u čirginicu (naziv za novocrnogorsko pismo). Na toj čirginici hoćeš da gradiš večnu Crnu Goru. Možeš kada hoćeš, ali nećeš moći dokle hoćeš”, poručio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, na zemlji će biti večno samo ono što se zasniva na Božijoj sili i imenu, bez obzira kako se zvalo, Crna Gora, Montenegro ili Evropa, Azija…

„Danas, ovih dana u Crnoj Gori, čitamo i gledamo da je `večna Crna Gora`. Daj Bože da bude večna Crna Gora! Samo, pitanje je na kojoj sili se zasniva Crna Gora, Evropa i vasiona. Bezuman je domaćin koji gradi kuću na pesku. Dunu vetrovi, razmetnu pesak, nestaje i raspada se kuća”, rekao je mitropolit Amfilohije, povodom proslave deset godina nezavisnosti crnogorske države.

On kaže da je bila prolazna sila silnika i moćnika kroz ove dve hiljade godina.

„Danas se ne zna ni mesto gde su bili. Ima ih u prašnjavim knjigama. Piše i o Juliju Cezaru, Napoleonu, Hitleru, Staljinu, Mao Cetungu, o moćim imperijama od vremena Aleskandra Mekedonskog, koji su gospodarili svetom ili su pokušavali da zagospodare, zasnivajući vlast na sili”, rekao je Amfilohije.

On je podsetio na mudrost da je svaka sila za vremena, a da je Božija svevremena.

„Toj Božijoj sili mi se klanjamo i ona nas okuplja, širom sveta, kroz vekove i u budućim vremenima. Evo i danas na ovom svetom mestu, ona nas je sabrala. Upravo zato što se ovo mesto dotaklo te Božije sile, sile Hrista vaskrsloga, ono je i opstalo devet stotina godina. Vera je osnova svega što znamo i čemu se nadamo”, poručio je mitropolit Amfilohije, ističući da je manastir Gradište kroz vekove bio sabiralište i sa Istoka i sa Zapada, prenosi Tanjug.(Politika)