Vesti Online

Amerika nudi zamenu za Južni tok

Zvaničnici SAD ponudili su premijeru Aleksandru Vučiću tokom susreta u Minhenu dve mogućnosti za snabdevanje gasom.

(+)

To bi bio način da Srbija u narednim godinama smanji energetsku zavisnost od Rusije.
Prema saznanjima „Blica“, prva i mnogo brža mogućnost jeste da gas dobijamo iz SAD koji bi do nas stizao preko Hrvatske i Mađarske. Uslov za to je izgradnja terminala na ostrvu Krk, gde bi Amerika specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku, odakle bi Srbija mogla da ga preuzme.

 

Prema prvim procenama, za izgradnju infrastrukture potrebno je oko godinu dana. Srbija bi morala da obezbedi konekciju s Mađarskom.

 

Projekat srušili Amerikanci
Da su SAD zadovoljne zbog obustavljanja „Južnog toka“, potvrdio je i američki senator Kris Marfi iz redova Demokratske stranke. On je u nemačkom Fondu „Maršal“ rekao da je ruski projekat propao pod snažnim uticajem Vašingtona i da će Amerika učiniti sve da izbaci Rusiju s Balkana.

Druga varijanta, za tri do četiri godine, jeste gas iz Azerbejdžana. Treba podsetiti da se premijer Vučić u Minhenu sastao i s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Da bismo mogli da računamo na taj gas, treba da izgradimo gasovod do Bugarske.

 

Iz Azerbejdžana bi išao gasovod „Južni koridor“ kroz Gruziju, Tursku do Grčke. Jedan kraj bi se odvajao za Bugarsku, gde bi Srbija mogla da ga preuzme. I EU je više puta navela da želi da pomogne Srbiji u izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske posle otkazivanja „Južnog toka“.
Taj gasovod iz Grčke ide kroz Albaniju, gde se krak odvaja za Italiju, a drugi uz Jadransko more, kroz Crnu Goru i Hrvatsku do Slovenije. Amerika bi preko njega

Nije izbrisan
Zanimljivo je i da SAD nisu sigurne da li će se Rusija i EU ipak dogovoriti i graditi „Južni tok“. Na mapama gasovoda u južnoj i istočnoj Evropi američkih diplomata ucrtan je i „Južni tok“, za koji piše da je otkazan, ali je ostavljen znak pitanja. U interesu Srbije bilo bi najbolje da se „Južni tok“ ipak izgradi. Rusija je najavila da će, umesto „Južnog toka“, graditi gasovod do Turske, odakle bi evropske zemlje mogle da ga kupuju.

mogla da prodaje i svoj gas tako što bi ga ubacivala kroz već postojeći terminal za tečni gas „Revitous“ na grčkoj obali, kao i u luci Aleksandrupolis, koji tek treba da se izgradi. Rok za izgradnju „Južnog koridora“ je 2018. ili 2019. godina.
Koliko bi Srbiju koštao gas iz SAD ili Azerbejdžana? Srbija plaća Rusiji 457 dolara za 1.000 kubika gasa, što je jedna od najviših cena u Evropi. Više plaćaju samo Slovenija (486 dolara), Bugarska (501 dolar), Poljska (526 dolara) i Makedonija (564 dolara). Neke procene govore da bi gas iz SAD, čija je cena u Americi danas oko 90 dolara za 1.000 kubika, sa svim troškovima transporta mogao da bude dosta jeftiniji od važeće cene ruskog.
S druge strane, Rusija bi morala da smanji cenu gasa zbog pada cena nafte. Poznavaoci cena energenata kažu da ako bi se striktno primenila formula izračunavanja (zavisi od cene nafte), cena ruskog gasa bila bi malo iznad 200 dolara za hiljadu kubika.

 

Gas Srbiji samo preko Ukrajine
Ako Rusija obustavi isporuku gasa Ukrajini, Srbija nema alternativu za snabdevanje. Kao i veći deo Evrope, zavisimo od ruskog gasa, koji stiže preko Ukrajine, Slovačke, Mađarske.
– Mi sada nemamo alternativu i nećemo je imati bar pet do deset godina, dok se ne realizuje makar jedan od najavljenih projekata – kaže za „Blic“ Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. (BLIC)