Vesti Online

ŽESTOKA REAKCIJA Srbija neće graditi zid prema Makedoniji

Vlast, opozicija i predstavnici NVO jednoglasno su odbacili ideju Nenada Popovića o podizanju zida na granici sa Makedonijom.

Bodljikava žica ipak nije jača od ljudi: Mađarska granica

Izgradnjom zida bi, smatra lider Srpske narodne partije, Srbija sprečila nekontrolisani priliv migranata sa Bliskog istoka i iz severne Afrike. Takođe, Popović predlaže da se rok za donošenje odluke o azilu skrati na 48 sati.
Ministar Aleksandar Vulin kaže za „Blic” da ovakav predlog nije nov, ali i da „zid do sada nije zaštitio ni Mađarsku, ni Bugarsku, kao što to nije učinila kontrola mora prema Grčkoj i Italiji”.

– Srbija traži da EU formuliše svoju politiku i zavisno od nje ćemo zauzeti stav u skladu sa svojim interesima. Uz to, Srbija nije cilj migranata i mi zasad nemamo problem sa brojem ljudi koji žele azil, pa samim tim ni sa propisima koji regulišu dobijanje azila – kaže Vulin.

Zid nije zaštitio Mađarsku i Bugarsku, kao što to nije učinila kontrola mora prema Grčkoj i Italiji.

Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže za naš list da Srbija želi Evropu bez granica i da je politika Vlade Srbije „izgradnja mostova i spona, a ne zidova”.
Šef poslanika DS Borislav Stefanović smatra da je predlog SNP motivisan „opasnim desničarskim idejama”, kao i da je problem migranata mnogo složeniji od podizanja ograda.
Direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević takođe ističe da zidovi „nikada neće zaustaviti migracije”, a upozorava i da je ideja sporna iz ugla međunarodnog prava. (BLIC)