Vesti Online

Zemlje BRICS pokrenule razvojnu banku

Razvojna banka zemalja BRICS počela je sa radom. Uz njenu pomoć bi zemlje u razvoju trebalo da postanu manje zavisne od pomoći MMF i Svetske banke. Osnivači tvrde da nije u pitanju konkurencija etabliranim institucijama.

Symbolbild Neue BRICS-Bank eröffnet

Bankari, ministri i diplomate iz pet zemalja aplaudirali su svojoj novoj banci i sebi samima. Godinama Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika (BRICS) planiraju da pokrenu veliku razvojnu banku, a sada je ona konačno otvorena u Šangaju. Nova razvojna banka (New Development Bank – NDB) drugačije će pristupati ekonomskim problemima u zemljama u razvoju, obećava Južnoafrikanac Lesli Masdorp, potpredsednik banke. „Najpre ćemo eksperimentisati sa postojećim modelima razvoja. Verujemo da treba da učimo i iz onoga što postojeće institucije dobro rade.“

Konkurencija ili dopuna?

Postojeće institucije – to su u ovom kontekstu Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. U obe institucije glavnu reč vode SAD i države EU. Sada bi Nova razvojna banka trebalo da predstavlja neku vrstu protivteže. Međutim, predstavnici zemalja BRICS upadljivo su naglašavali da njihova banka nije konkurencija etabliranim upravljačima svetske ekonomije, već dopuna. Sada će međunarodni rad na razvoju postati bogatiji i efikasniji, smatra Lu Đivei, kineski ministar finansija. „Kao međunarodna banka osnovana od strane zemalja ubrzanog razvoja, NDB će više voditi računa o potrebama zemalja u razvoju. Više će poštovati njihove nacionalne posebnosti.“

China Shanghai Eröffnung Brics Bank der Schwellenländer Zajednička slika posle sastanka u Šangaju na kojem je otvorena razvojna banka BRICS

Ostaje da se vidi šta to konkretno znači. Nova razvojna banka bi trebalo recimo da finansira infrastrukturne projekte u siromašnijim državama. Na raspolaganju je isprva 45 milijardi dolara kapitala, a taj fond bi trebalo da se udvostruči u roku od nekoliko godina.

Rešena su i pitanja o kojima se prethodnih godina žustro debatovalo: odakle će biti šef banke, gde će biti sedište i, najvažnije, ko će morati da uloži koliko novca. Tako je NDB smešten u Šangaju, prvi predsednik je Indijac Kundapur Vaman Kamat, Kina daje najviše novca i u skladu sa tim ima najviše glasova kada se donose odluke – na kraju lanca je Južnoafrička Republika.

Kritike i dileme

Dok zagovornici nove banke vide u njoj šansu za siromašne zemlje, kritičari upozoravaju da države BRICS neće preterano voditi računa o socijalnim i ljudskim pravima u zemljama koje finansijski pomažu. Po tome se, doduše, nisu proslavile ni Svetska banka i MMF.

Interesantan će biti i odnos Nove razvojne banke sa Azijskom bankom za infrastrukturne investicije. Jer i ta banka je nedavno osnovana sa sličnim ciljem koji sada proklamuje NDB. I njeno sedište je u Kini – u Pekingu. No za razliku od NDB, u Azijskoj banci udele imaju i mnoge zapadne industrijske zemlje, između ostalih Velika Britanija i Nemačka. (dw,de)