Vesti Online

Za Obamu i Izrael, žurka je gotova

Analiza: Bez izbornih pritisaka i nakon obraćanja Netanijahua, Obama je jasno stavio do znanja Izraelu i podržanim stranama da će predsednički tretman palestinskog pitanja,  posmatrati na mnogo odlučniji način.

Kada je američki predsednik Barak Obama imenovao dr. Roberta Maleja kao osobu zaduženu za Bliski istok u Beloj kući, on je otežao rad ne smo premijera Benjamina Netanijahua, već i jevrejskoj zajednici u SAD.

Dr Malej je u potpunoj suprotnosti sa Denis Rosom kada je u pitanju načina vođenja mirovnog procesa. On je Izraelu pružio teška vremena u neuspešnim pregovorima u eri Bila Klintona i on veruje da je dijalog sa Hamasom krucijalan u smeru postizanja sveobuhvatnog dogovora sa Palestincima. Nije ni čudo što jevrejski predstavnici u SAD imaju strah od njega. Iako ga je Obama želeo u Beloj kući, bio je primoran da uzme u obzir kampanju koju su vodili lideri jevrejskih zajednica lobirajući protiv njegovog postavljanja.

Ali sada, slobodan od izbornih pritisaka i nakon obraćanja Netanijahua, Obama želi da jasno stavi do znanja Izraelu i njihovim pristalicama da je zabava završena. Predsednički tretman palestinskog pitanja u naredne dve godine će se  posmatrati na mnogo agresivniji način.

Izrael, s druge strane, iz nekog razloga, uma utisak da predsednik polako dobija status “marionete”. Ima i onih koji tvrde da je on već razrešen svoje uloge u Vašingtonu. Uostalom, za tri meseca, Demokratska stranka će početi primarni izborni proces, birajući svog sledećeg predsedničkog kandidata – i od tog trenutka, Obama je istorija. Sve oči će biti okrenute prema izbornom štabu Hilari Klinton.

Ne bi trebalo da se uzbuđujemo, čuju se komentari ljudi. Mi treba da pokušamo da kroz naredna tri meseca tiho uspostavimo upravljanje, a onda ćemo moći da ponovo razmotrimo ponovo sve odluke koje je on doneo.  (isra-news)