Vesti Online

VELIČINA JE BITNA Rusija gradi najveći meganosač aviona na svetu

Rusija želi da proširi svoju mornaricu, i suprotstavi je trenutnoj nadmoći SAD u tom polju. Zato Kremlj planira da izdvoji sredstva za izgradnju najvećeg nosača aviona na svetu.

Projekat novog „meganosača aviona“

Na ovaj način, Rusija želi da proširi svoj globalni uticaj i smanji očiglednu dominaciju SAD u tom polju. Rusi za sada imaju samo jedan nosač aviona, do ih SAD imaju 10, plus dva u rezervi.

 

Novi nosač aviona trebalo bi da ponese 100 letelica, za razliku od do sada najvećeg američkog, na koji staje 70.
Sjedinjene Države trenutno po svetu imaju raspoređenih 10 nosača, na strateškim pozicijama sa kojih mogu da, u slučaju potrebe, napadnu bilo koje mesto na planeti.

Trenutno jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov

Ruski plan ima samo jednu diskutabilnu tačku, a to su finansije. Izgradnja gigantskog, modernog nosača aviona iziskuje velika novčana sredstva, što bi u trenutnoj situaciji moglo da predstavlja problem.

 

Ukoliko bi uspeli da prebrode finansijske komplikacije i izgrade nosač, Rusi bi morali da imaju veliki broj savezničkih država u kojima bi mogli da se usidre, kao što to NATO na čelu sa SAD radi širom sveta.

 

Imajući u vidu rastuće prijateljstvo sa Kubom i zemljama BRIKS-a, ovo ne bi trebalo da predstavlja veliki problem za Putina.   (Blic)