Vesti Online

UNIJA PRED SVOJIM KRAJEM: Raspad preti EU, utopijski snovi o integraciji

BRISEL – Evropska unija bi trebalo da napusti svoje utopijske snove o bližoj integraciji u borbi protiv rastućeg evroskepticizma, poručio je Donald Tusk.

Donald Tusk (Foto: consilium.europa.eu)

Predsednik Evropskog saveta je rekao da lideri EU treba da se usredsrede na praktične mere, kao što su jačanje granica i bankarske unije.

Tusk je upozorio i na „dramatične posledice“ izlaska Velike Britanije iz EU.

„Opsednuti idejom instant i totalne integracije, nismo uvideli da obični ljudi, građani Evrope, ne dele naš evro-entuzijazam. Razočarani u velike vizije budućnosti, oni traže da se pozabavimo realnošću na bolji način nego što smo to sada radili. Evroskepticizam je postao alternativa takvim iluzijama“, rekao je Tusk koji će u junu predsedavati samitom lidera EU, samo nekoliko dana nakon referenduma o „Bregzitu“, prenosi Rojters.

On je dodao da avet raspada preti Evropi, napominjući da mu se vizija federacije ne čini kao najbolji odgovor na to.

On je pozvao evropske lidere da se suprotstave naporima onih koji su žele da razjedine Uniju.

„Nema ničeg goreg za evropsku ekonomiju od naznaka trijumfa neliberalnih i evroskeptičnih političkih snaga, bez obzira da li je reč o levici ili desnici“, rekao je Tusk biznis liderima u Briselu.

„Moramo i možemo izbeći taj scenario“, dodao je on.

Tusk je upozorio da bi ekonomija Velike Britanije pretrpela veliki negativan šok ukoliko bi ta zemlja odlučila da napusti Uniju.

Izvor: B92, Tanjug i (Pravda)