Vesti Online

Ukrštene vesti

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u Španjolsku zbog restriktivnih mjera

HINAPrije 9 sati 20

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u Španjolsku zbog restriktivnih mjera
Ilustracija: EPA

MLADI turisti iz Francuske masovno dolaze u susjednu Španjolsku jer su restriktivne mjere puno blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljnjeg širenja koronavirusa.

“Došle smo malo udahnuti zraka”, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu, držeći u ruci času piva i otpuhujući dim cigarete. Ona i prijateljica ostat će nekoliko dana u glavnom gradu Španjolske.

Madrid je jedan od glavnih gradova Europe s najblažim restriktivnim mjerama, a toplo vrijeme čini ga dodatno atraktivnim ovih dana. Svi objekti otvoreni su za publiku, osim nogometnih stadiona i drugih sportskih događanja. Restorani i kafići smiju raditi do 23 sata, stoga su puni.

“Ovo je užasno, grozno…”, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada. “Mladi se skupljaju po noći i piju”, dodaje.

Stanovnici Madrida već godinu dana nose zaštitne maske i nemoguće je vidjeti nekoga tko se ne pridržava te mjere, no kafići i putovanja tijekom praznika za Uskrs tempirana su virusna bomba.

17 autonomnih pokrajina samostalno provodi mjere

Iz pokrajine Madrida ne smije se izlaziti, a ne smije se u nju ni ulaziti bez opravdanog razloga, poput odlaska na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska, ali to vrijedi samo u teoriji.

Tek posljednjih dana policajci na nekim kolodvorima provjeravaju putnike, jer je primjetan porast dolazaka i odlazaka. Gradske vlasti pouzdaju se u poštenje i zdrav razum stanovnika, no mnogi mladi putuju iz razonode. Neki nabavljaju potvrde kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

“Trebalo bi ograničiti mobilnost puno strože nego se to sada provodi. Ova situacija predstavlja velik rizik za izbijanje novog vala epidemije”, smatra profesor Alberto Infante s madridskog Sveučilišta Carlos III.

Španjolsko ministarstvo zdravstva savjetuje zatvaranje kafića u svim dijelovima zemlje gdje je u posljednja dva tjedna dijagnosticirano preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika.

No 17 autonomnih pokrajina samostalno provodi mjere te nemaju obvezu poslušati prijedlog.

Spor oko restrikcija

Madrid i sjeverne pokrajine Katalonija, Baskija, Navarra i Asturija trebale bi zatvoriti kafiće, prema procjeni ministarstva zdravstva, ali se protive kako ne bi ugrozile lokalno gospodarstvo. U Madridu se, uz to, u svibnju održavaju izvanredni regionalni izbori.

“Strani turisti dolaze ovdje radi muzeja, kazališta, kulture, pa tek onda da bi, možda, sjeli u kafić”, izjavio je madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida.

Spor oko restrikcija u Madridu otvara novi sukob između središnje lijeve vlade i lokalne desne. Vlada premijera Sáncheza podupire strože mjere, dok se Madrid protivi djelomično i zbog štete nastale tijekom nezapamćene snježne oluje u siječnju.

Španjolska javna televizija TVE izvijestila je o “invaziji Francuza”, koji, kako kažu, “ne stoje u redovima pred muzejima”, nego sjede u kafićima.

Za ulazak u Španjolsku potrebno je u zračnim i morskim lukama pokazati negativan rezultat PCR testa, no režim je labaviji na cestovnim graničnim prijelazima.

Francuzi su prošlo ljeto bili najbrojniji strani turisti u Španjolskoj zbog dolazaka automobilima. Letovi iz Francuske prilično su jeftini, pa im se isplati i napraviti test.

Francusko veleposlanstvo u Madridu reklo je kako Francuska ne brani svojim građanima putovanja u inozemstvo, ali im preporučuje da ne izlaze iz svoje zemlje.

U Španjolskoj je u posljednja dva tjedna broj oboljelih porastao sa 134 na 138 osobe na 100.000 stanovnika. Od početka pandemije u toj se zemlji od 47 milijuna stanovnika inficiralo njih 3.2 milijuna. Preminulo je 75.000 pacijenata.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?