Vesti Online

UBILAČKA ELITA 9 najsmrtonosnijih specijalnih jednica na svetu

litne specijalne jedinice svake države okupljaju najobučenije vojnike koje ta zemlja ima. One idu tamo gde drugi vojnici ne smeju, otkrivaju potencijalne pretnje, elimišu strateške mete i obavljaju hrabre spasilačke misije. Ovo su najbolji od najboljih.

Iako ih je teško rangirati, „Biznis insajder“ je ipak sačinio listu koju ovde prenosimo:

 

9. Pakistanske Crne rode

Grupa za specijalne zadatke iz Pakistana, poznatiji su kao „Crne rode“ zboga karakteristične opreme za glavu koju nose ovi komandosi. Njihov trening navodno obuhvata oko 60 kilometara marša za 12 sati i osam kilometara trčanja za 50 minuta pod punom opremom.

 

U oktobru 2009. upali su u zgradu i oslobodili 39 ljudi koje su zarobili talibani nakon napada na vojni štab.

 

 

8. Španski specijalci

8. Španska Jedinica za specijalne operacije ili Mornarička specijalna ratna jedinica, kako joj je ime od 2009, vež duže vreme je jedna od najcenjenijih među evropskim specijalnim jedinicama. Prvobitno je formirana kao dobrovoljno Amfibijsko-planinarsko društvo 1952, ali je u međuvremenu sledila primer britanske Specijalne vazduhoplovne službe i postala elitna borbena jedinica.

 

Dobiti zelenu bertku UOE je težak zadatak, što dokazuje procenat neuspešnih kanidata koji iznosi od 70 do 80 odsto. Nije retko i da 100 odsto kandidata bude odbijeno.

 

7. Ruska Alfa grupa

Ruska Alfa grupa jedna je od najpoznatijih specijalnih jedinica na svetu. Ovu elitnu antiterorističku jedinicu stvorio je 1974. KGB, a danas je pod komandom njegovog naslednika FSB.

 

Ruske specijalne snage, a posebno Alfa grupa, našle su se na udaru kritika tokom talačke krize u Moskvi 2002, kada je 129 talaca stradalo od gasa bačenog kako bi se onesposobili teroristi prilikom zauzimanja pozorišta.

 

6. Francuska žandarmerija

Od svih antiterorističkih jedinica na svetu, retko koja može da se meri sa Grupom za intervencije francuske Nacionalne žandarmerije. Ova grupa ima 200 pripadnika i posebno je obučena da reaguje u talačkim situacijama. Oni tvrde da su od formiranja 1973. uspeli da oslobode više od 600 ljud. U Francuskoj je zakonom zabranjeno objavljivati slike lice pripadnika ove grupe.

 

5. Izraelski Sajeret Matkal

Izraelski Sajeret Matkal još jedna je od najelitnijih svetskih specijalnih jedinica. Glavni zadatak joj je prikupljanje obaveštajnih informacija, a često dejstvuje duboko iza neprijateljskih linija. Tokom obuke koja se naziva Gibuš kandidati prolaze žestoke treninge pod nadzorom doktora i psihologa, a samo najjači prolaze.

 

5. Britanske „foke“

Britanski ekvivalent američkih mornaričkih „foka“ je Specijalna brodska služba. Proces odabira regruta obuhvata opasne testove izdržljivosti, trenig u džungli u tropskoj šumi Belizea i borbeni trenig koi obuhvata žestoko saslušavanje kandidata. Možete samo dva puta da konkurišete.

 

3. Američke „foke“

Za pristupanje američkim mornaričkim „fokama“ morate da budete u stanju da uradite najmanje 42 skleka za dva minuta, 50 čučnjeva za za dva minuta i da trčite oko 2,5 kilometara za 11 minuta. I to sve pre nego što obuka počne.

 

Američki „Delta odred“

Delta odred američke vojske je još elitnija jedinica od „foka“. Ova antiteroristička jednica formirana je sredinom 70-ih godina prošlog veka, sve o njoj čuva se u velikoj tajnosti i teško je postati njen regrut. Pol Houv, bivši operativac Delta odreda, kazao je da bi samo 12 do 14 kandidata prošlo od 240 koliko bi se prijavilo na testiranje.

 

1. Britanski SAS

Britanski SAS je pešadijska verzija Specijalne brodske službe i osnovan je još 1941. Na ovu jednicu obični se gleda kao na „originalnu“ specijalnu jednicu koja je poslužila kao inspiracija drugima. Njen zaštitni znak je čuvena rečenica „Ko se usudi, pobeđuje“.