Vesti Online

Turske snage spaljuju žive Kurde

Predstavnik Narodne demokratske partije Kurda u Sjedinjenim Državama Mehmet Juksel rekao je da su turske snage bezbednosti ubile 137 Kurda u Cizru tokom protekle nedelje.

Upaljač Zipo

Juksel tvrdi da su svi živi spaljeni, Foto: Profimedia

„Najmanje 137 Kurda ubijeno je u gradu Cizre prošle nedelje u okviru kontinuiranog obračuna sa Kurdima“, rekao je Juksel.

Jedna od žrtava bio je i Rohat Aktas, mladi novinar koji je radio za najstarije kurdske novine, dodao je on, prenosi Sputnjik.

Prema Jukselovim rečima, Sur, predgrađe Dijarbakira, najvćeg grada sa kurdskom populacijom u jugoistočnoj Turskoj, sada se suočava sa zverstvima.

„U Cizru su svi bili Kurdi, civili. Živi su spaljeni… Upravo se sada suočavamo sa i istom situacijom u Suru. Više od 200 civila je ubijeno. Situacija se zaoštrava iz dana u dan“, rekao je Juksel.

Dijarbakir se smatra nezvaničnom prestonicom turskih Kurda. U poslednjih meseci povećan je broj napada Ankare u sklopu „operacije protiv kurdskih boraca“, koji su navodno povezani Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Bezbednosne snage su uspostavile policijski čas i, prema Jukselu, otvaraju vatru na stambene zgrade.

Nekoliko radikalnih grupa uključujući i DAEŠ, kao i mnogo boraca koje je angažovala Turska za borbu protiv Kurda, imaju olakšan pristup izbegličkim kampovima na granici sa Sirijom, rekao je predstavnik Narodne demokratske partije Kurda u SAD.

„Radikalne grupe, DAEŠ imaju lak pristup kampovima. Mnogo boraca protiv Kurda imaju legitimacije izbegličkih kampova“, rekao je Juksel.

Kurdska narodna demokratska partija iz Turske u koaliciji je sa nekoliko prokurdskih pokreta, osnovanih 2012. godine, koji se snažno zalažu za manjinska prava. (Alo)