UKOLIKO bi se sudilo na osnovu glasanja na „super utorak“, kada se za stranačke kandidate za predsednika SAD izjašnjavalo u istom danu čak 12 država i jedna teritorija SAD, na izborima za šefa Bele kuće koplja bi ukrstili demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp.

Izborni 8. novembar još nije blizu, ali već je izvesno da su i Klintonova i Tramp povećali šanse za nominacije. Oboje su odneli pobede u po sedam država SAD i osvojili najveći broj delegata koji na kraju odlučuju o novom predsedniku SAD.

Uz njih dvoje, jedini „dobitnik“ ovog velikog glasanja je još samo republikanac Ted Kruz, koji bi, bar teoretski, mogao da zakomplikuje Trampu trku za Belu kuću. Gubitnici su demokrata Berni Sanders i republikanac Marko Rubio.

Klintonova je pobedila stranačkog kolegu Bernija Sandersa u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Masečusetsu, Tenesiju, Teksasu i Virdžiniji, dok je njen konkurent Sanders pobedio u Koloradu, Oklahomi, Minesoti i Vermontu. Trampu su ukazali poverenje u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Masečusetsu, Tenesiju, Vermontu i Virdžiniji. Ted Kruz ostvario je pobedu u Teksasu, a Marko Rubio je zabeležio prvu pobedu, u Minesoti.

Svesna da je blizu trenutak kada će njena izborna prednost biti pretočena u, de fakto, nominaciju demokrata za trku nekadašnje prve dame za povratak u Belu kuću, Klintonova je sve snage sada usmerila ne protiv Sandersa, već Trampa. Pretendentkinja za prvu ženu predsednika SAD, s jakim uporištem na jugu i među Afroamerikancima, na mitingu u Majamiju rekla je da „s jedne strane ulog nikada nije bio viši, dok retorika koju čujemo na drugoj strani nikada nije bila prizemnija“.

Situacija u republikanskom taboru mnogo je napetija. Tramp jeste u prilično ubedljivom vođstvu u odnosu na ostale stranačke protivkandidate, ali republikanski establišment ne samo što se gnuša njegovih ekstremističkih i populističkih izjava, već ga otvoreno i „minira“. Nevolja je, međutim, što ni Kruz, kome se verovatno osmehuju pobede u Lujzijani i Kanzasu, ne spada u njihove ljubimce.

Tramp je, stoga, pažljivo birao reči, potkačivši ujedno i republikanske protivnike, kada je rekao za Klintonovu da je deo „političkog establišmenta koji je izneverio Amerikance“:

– Previše dugo je ovde, ako do sada nije popravila stvari u SAD, neće ni u naredne četiri godine – rekao je Tramp. (Novosti)