Vesti Online

Tajni agent razbio mafiju u Carini i MUP

Uhapšeni državni službenici od švercera su uzimali od 20 do 200 evra, a uz to su još na poklon dobijali hiljade litara raznog alkoholnog pića, pa čak i zidne satove. Raskrinkani su zahvaljujući prikrivenom agentu, koji je šest meseci bio na tajnom zadatku.

Deo robe koju su policajci i carinici dobijali od švercera

U akciji Sektora unutrašnje kontrole, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i uz asistenciju Uprave carina, Direkcije policije i Sektora za informacione tehnologije uhapšeno je 29 policajaca i devetoro carinika osumnjičenih za primanje mita. Uhapšena je i jedna građanka osumnjičena za davanje mita.
Oni su uhapšeni zahvaljujući prikrivenom isledniku koji je na granični prelaz, kao navodna veza sa šefom carine došao pre šest meseci, a sama akcija otkrivanja kriminalaca u policiji i Carini je trajala 15 meseci.

 

Uhapšeni policajci i carinici koji su na graničnom prelazu Bački Breg kod

Nove istražne metode

U raskrinkavanju ove kriminalne grupe, pored prikrivenog islednika, korišćene su i istražne metode s kojima se naša policija do sada nije baš susretala.
– Ne želimo da otkrijemo kako smo sve istraživali jer su još neke akcije u toku – kaže naš izvor iz policije. Inače, prikriveni islednik je učestvovao u raskrinkavanju „saobraćajne mafije“.

Sombora uzimali mito od švercera i tako im omogućavali krijumčarenje raznih vrsta robe u Srbiju, ali i iz naše države.

 

Oni su od švercera, da im ne bi naplaćivali carinu i pisali prekršaje, uzimali novac, razne vrste pića i slatkiša, a carinsku ispostavu pretvorili su bukvalno u prodavnicu pića.

 

Prilikom upada u stanove i prostorije na graničnom prelazu, pronađeno je više desetina litara viskija, votke, likera. Od švercera su uzimali i zidne satove?! A za svaki pojedinačni prelazak u Mađarsku ili ulazak švercera u Srbiju uzimali su, pored robe, i mito od 20 do 200 evra u zavisnosti od vrednosti švercovane robe.
Kako saznajemo, uhapšeni su novac trošili na renoviranje kuća, odlaske na letovanja, organizaciju lova za strance, kupovinu motocikala, lovačkih pušaka…

– Ovo je možda jedna od najkompleksnijih istraga koju je sproveo SUK, ali uopšte i naša policija – kaže sagovornik „Blica“ upoznat sa istragom.
Policijska akcija je sprovedena u koordinaciji s Nacionalnom službom za zaštitu MUP-a Mađarske.

(Blic)