Vesti Online

SUPER BRZI INTERNET

Majkrosoft i Fejsbuk kablom za brzi internet povezuju SAD i jug Evrope

Američke kompanije „Majkrosoft“ i „Fejsbuk“ saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana.

Mark Zakerberg

Foto: Reuters Mark Zakerberg

Te dve velike kompanije su saopštile da su projektovale kablovsku vezu za brzi prenos podataka onlajn korisnika i poslovnih klijenata.

Novi, podmorski kabal „Marea“ trebalo bi da bude postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i pouzdanijim vezama.

– Pošto se svet sve više kreće ka budućnosti zasnovanoj na kompjuterskom klaudu, „Majkrosoft“ nastavlja da investira u našu klaud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 klaud službi – istakao je zvaničnik „Majkrosofta“ Kristijan Bilejdi.

Prema navodima kompanija, „Marea“ će biti podmorski kabl sa najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sistem dug 6.600 kilometara biće prvi koji povezuje SAD sa Evropom i ići će od Severne Virdžinije do Bilbaa u Španiji.

Od Španije, mreža podataka povezivaće centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim delovima Evrope.

Projekat će sprovesti ogranak španske firme za telekomunikacije „Telefonika“ koja će prodavati kapacitete kabla.

„Majkrosoft“ je pre devet godina kupio akcije „Fejsbuka“ za 240 miliona i ima 1,6 odsto udela u vodećoj svetskoj društvenoj mreži.

Mada internet kompanije obično iznajmljuju kablovske veze telekomunikacionih firmi, novi kabl neće biti prvi čija je vlasnica neka američka tehnološka kompanija jer je „Gugl“ već investirao u slične projekte na Pacifiku.