VIŠE od 4.000 ljudi za samo dva dana potpisalo je peticiju da se studentima iz Crne Gore zabrani studiranje u našoj zemlji o trošku budžeta Republike Srbije. Potpisivanje koje je na sajtu peticija24.com organizovao izvesni Miloš Hajduković, pokrenuta je još 2011, ali je do pre dva dana uspela da skupi manje od 1.000 potpisa. Kada je počela kampanja na društvenim mrežama i medijima, hiljade građana dalo je svoj potpis da se našim sunarodnicima iz susedne Crne Gore zabrane prava koja imaju u našoj državi. Do sada je prikupljeno više od 5.000 potpisa.

– U Srbiji studira veliki broj crnogorskih studenata koji su potpuno izjednačeni sa državljanima Srbije, pa tako dobijaju mesta na budžetu i u studentskim domovima po ceni koju plaćaju naši državljani. Tome treba stati na put i to što pre – smatra Hajduković, a podržava ga više od 5.000 građana (do ponedeljka posle podne). – Ne živimo više u zajedničkoj državi, tako da ne mogu imati jednaka prava, već mogu studirati samo kao strani državljani i plaćati sve troškove studija i stanovanja u studentskim domovima.

A prava istina je da država Srbija vodi takvu politiku prema Srbima u državama regiona da svim našim sunarodnicima iz okruženja daje mogućnost da se besplatno školuju u matici, ako uspeju da osvoje dovoljno bodova i izbore se za budžetsko mesto. To pravo imaju Srbi iz svih bivših republika SRFJ, pa i Srbi iz Crne Gore, ali ne i Crnogorci. Oni konkurišu u prvom upisnom roku, a svaki student, da bi to ostvario, mora pisano da se izjasni da je srpske nacionalnosti. Još viši stepen prava imaju naši sunarodnici iz RS, koji zbog potpisanih specijalnih veza ne moraju ni da nostrifikuju srednjoškolske diplome. U drugom roku, uz posebne kvote na budžet se upisuju Srbi iz svih ostalih država.

Iako bi ovih 5.000 potpisnika po kratkom postupku oduzelo Crnogorcima „budžetske“ indekse, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zastupa sasvim drugačiju politiku.

– Crnogorski državljani nemaju nikakve povlastice, kako je navedeno u peticiji, već imaju ista prava kao srpska nacionalna manjina iz svih zemalja u regionu – naglašava dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete. – Svi oni, odlukom Vlade Srbije, imaju pravo da pod jednakim uslovima kao i državljani Srbije upisuju budžetska mesta. A za kvalitet našeg visokog obrazovanja dobro je da dolaze studenti iz što više država. Tako razvijamo konkurentnost naših visokoškolskih ustanova.

Šuvakov objašnjava da će u budućnosti, kada postanemo punopravni član Evropske unije, pravo na budžetske studije u Srbiji imati svi svršeni srednjoškolci iz cele EU. Tada će maturant iz Finske moći da dođe i, ako postigne potreban uspeh, školuje se o trošku države Srbije.

– Isto će važiti i za naše studente, koji će moći da odu u bilo koju državu EU i tamo konkurišu za besplatne studije. Za nas će to biti mnogo veći problem, jer će povećati odliv mladih. Oni koji žele da dođu i studiraju ovde mnogo su nam manja briga – kaže Šuvakov.

Autori peticije upozoravaju na zloupotrebe mogućnosti besplatnih studija. Na to su pre dve godine upozoravali i pojedini univerzitetski profesori, tražeći da izjave da su srpske nacionalnosti brucoši moraju da donesu iz svojih lokalnih sredina, a ne da ih pišu u Beogradu. Ministarstvo prosvete tada je odbacilo ovaj predlog kao diskriminatorski, obrazlažući da ne treba srpsku nacionalnu manjinu u regionu stavljati u još nezgodniji položaj od onog u kom se već nalazi i postavljati im takve uslove.

A da je zloupotrebe teško sprečiti i otkriti, govori i to što se stotine Srba, srpskih državljana, svake godine izjašnjavaju da su Romi, kako bi, takođe, mogli da studiraju o trošku države, prema povlašćenim uslovima. (Novosti)