Vesti Online

STIŽE NOVI TALAS Cela Sirija protutnjaće kroz Srbiju

Srbiju početkom jeseni očekuje još jedan talas izbeglica. I to mnogo veći nego ovaj u kome više od 1.000 izbeglih iz Sirije svakog dana uđe u našu zemlju, pokazuju podaci srpskih bezbednosnih službi, otkriva “Blic”.

 

U ovom drugom talasu očekuje se dolazak u Srbiju najsiromašnijih stanovnika azijskih zemalja u kojima besni rat sa ISIS.

 

Prema procenama naših zvaničnika, na granici Turske je oko tri miliona novih emigranata koji čekaju da krenu u EU preko Grčke, Makedonije i Srbije.
– Novi talas emigranata mogao bi da bude i najrizičniji kako po bezbednost tako i po javno zdravlje stanovništva Srbije. Ovi emigranti koji treba da stignu u Srbiju potiču iz najnižih socijalnih struktura zemalja iz kojih dolaze. Zato se već sada planiraju mere veće kontrole njihovog kretanja – navodi se u najnovijoj informaciji srpskih bezbednosnih službi koje prate kretanje azilanata.

 

Kod velikog broja izbeglica pronađeno je i uputstvo za put do Srbije. U njemu su podaci o cenama karata od Đevđelije do Tabanovaca sa cenama karata i taksija

Obavezan lekarski pregled
Ivan Mišković, portparol Komesarijata za izbeglice i migracije, kaže za “Blic” da se tražiocima azila koji zatraže smeštaj u Srbiji obavezno radi medicinski pregled (pregled krvi, urina, rendgen…) i da će tako biti i ubuduće.
– Većina azilanata u Srbiji su zdravi ljudi, a tek mali broj imali njih je obolelo od tuberkuloze i drugih bolesti. Takvi ljudi su odmah hospitalizovani – kaže Mišković.

 

Ko su emigranti

VIP izbeglice
Najbogatiji sloj stanovništva. Uglavnom sa diplomatskim pasošima avionima odlaze u EU preko Istanbula. U Beograd ne dolaze jer im je potrebna viza za Srbiju.
Srednji sloj
To su izbeglice koji trenutno borave kod nas. Na ulasku u Srbiju uzimaju im otiske prstiju i fotografišu ih. Potiču iz dobrostojećih porodica.
Najsiromašniji
Najsiromašniji deo stanovništva Sirije koji se tek priprema da krene ka EU. Oni će predstavljati i ozbiljnu bezbednosnu pretnju jer je reč o ljudima koji više nemaju šta da izgube.

U Srbiji je trenutno više od 70.000 azilanata koji čekaju da krenu put EU, najviše ih je iz srednjeg ekonomskog staleža. Među njima možete sresti lekare, nastavnike, profesore i one koji se u Siriji bavili privatnim biznisom. Na pitanje da li planiraju da ostanu u Srbiji, oni odgovaraju:
– Vidimo da u Srbiji nema posla ni za vas, a kamoli za nas pa zato i ne planiramo da ostanemo. Moramo da izrazimo poštovanje prema građanima Srbije koji se stvarno trude da nam pomognu – pričaju azilanti okupljeni u parkovima oko autobuske i železničke stanice u Beogradu.
Beograd finansijski centar azilanata
Egzodus emigranata iz Sirije dobro je organizovan. Kod velikog broja pronađeno je uputstvo kuda treba da se kreću, koji prevoz treba da koriste i po kojim cenama (pogledaj sliku). (BLIC)