Četvorica napadača i dvojica indijskih vojnika poginula su jutros u napadu neidentifkovanih ekstremista na indijsku vazduhoplovnu bazu Patankot u blizini granice sa Pakistanom, saopštile su lokalne vlasti, a agencije javljaju da se posle toga ponovo čula pucnjava.

Incidenti su se dogodili u trenutku kada Indija i Pakistan nastoje da obnove dijalog.

Prema rečima indijskih zvaničnika, napadači u maskirnim uniformarma, uspeli su u zoru da uđu u bazu u državi Pendžab, na severozapadu zemlje, a zatim su počeli da pucaju na sve oko sebe.

Oni su do baze stigli policijskim automobilom koji su oteli od vozača, što je je taktika koja je i ranije korišćena prilikom napada.

Veruje se da su napade izvršili ekstremisti obučeni u Pakistanu, rekao je Rojtersu šef policije u Pendžabu Sureš Arora.

Policija je krenula u potragu kako bi utvrdila da li ima još napadača posle čuga se čula sporadična paljba.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad do koga je došlo nedelju dana pošto je indijski premijer Narendra Modi doputovao i iznenadnu posetu Pakistanu gde se satao sa pakistanskim kolegom Navazom Šarifom u naporu da obnovi biltarelane razgovore koji su i ranije bili osujećeni napadima ekstremista.

Prema rečia američkog analitičara Majkla Kugelmana, eksperta za južnu Aziju u Vilson centru u Vašingtonu, takav napad se mogao očekivati onog trenutka kada je Modli stigao u Indiju ali „u ovom trenutku ima dovoljno dobre volje da se incidenti prevaziđu.(Novosti)