Vesti OnlineZanimljivo

Ranko Rajović o vaspitanju dece

Ranko Rajović objašnjava zašto decu uveče ne možemo da uspavamo

LIFESTYLE 11. apr 202414:20 4 komentara
ranko rajovićN1

Ranko Rajović specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka ispričao je HRT koliko je kretanje važno za razvoj dečijeg mozga.

Rajović često ističe koliko su aktivnost i kretanje značajni za razvoj dece. Objasnio je to na jednom primeru iz njegove prakse.

„Stavili smo sat za maratonce dečaku od pet godina da vidimo koliko će preći od devet ujutru do pet popodne. Dete je prešlo dvadeset i nešto kolometara bez forsiranja. Jel ih neko uspavljivao? Pa niko. Mi smo dnevno prelazili po 10, 15, 20 kilometara i tu energiju smo potrošili i zaspali smo za pet minuta“, rekao je Rajović.

Kako objašnjava prvi znak da nije potrošena energija kod deteta je kad ne možemo da ga uspavamo jer biološki najveća životna energija je od druge do šeste godine.

„Zašto je imamo? Da bismo se kretali i razvili mozak. Čak su bila velika istraživanja u Americi pre 10 godina koja kažu da deca koja nemaju dovoljno kretanja imaće smanjene duboke regije mozga, a ako su one smanjene imaćemo kognitivne probleme. I šta vidimo kada krenu u školu? Ne mogu da sede, ne mogu da pišu, ne mogu da čitaju jer smanjenje dubokih regija mozga će oštetiti kognitivne procese. Tu su već direktni dokazi da kretanje učestvuje u formiranju dubokih regija mozga. Stoga je kretanje životno važno za malu decu“, zaključuje Ranko Rajović.