(FOTO: Pixabay/ analogicus )

– Kod žena nešto češće susrećemo problem sa venama prevashodno zbog hormonskog uticaja puberteta, trudnoće i menopauze. Međutim, kako kod žena tako i kod muškaraca često dolazi do odlaganja početka lečenja ovog problema koji u kasnijim fazama može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje ozbiljno narušavaju zdravlje i koje su opasne po život – izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, rečeno je u saopštenju Misite.

Prema svetskim standardima, čim se ultrazvukom dijagnostikuje pogrešan smer kretanja krvi, preporuka je interventno lečenje kojim se napredovanje bolesti zaustavlja.

– Važno je da se simptomi početka bolesti poput oticanja i osećaja teških, bolih nogu ne zanemare. Često se dešava da vene nisu vidljive, a da je već došlo do promene smera kretanja krvi. Kada govorimo o lečenju bilo koje faze bolesti, savremena medicina podrazumeva minimalno invazivne procedure koje su praktično bezbolne i kod kojih je period oporavka sveden na minimum. Kod tih intervencija pacijenti se gotovo odmah vraćaju svakodnevnim aktivnostima u manjoj ili većoj meri – dodao je dr Jocić.

Međutim, većina pacijenata, koja ima problem sa venama, početak lečenja ostavlja za hladniji period poput jeseni i zime zbog pojave modrica, nošenja elastičnih čarapa nekoliko nedelja nakon intervencije i dovoljno vremena za potpuni, kako zdravstveni, tako i estetski oporavak.

– Toplota uzrokuje širenje vena što dovodi do pojačanih tegoba poput oticanja nogu i pacijenti tada imaju dodatnu neprijatnost prilikom navlačenja i nošenja kompresivnih čarapa. S obzirom da određene intervencije uključuju kompresivnu terapiju, njima je svakako komfornije da početak lečenja ostave za period kada su niže temperature. Takođe, neke procedure mogu prouzrokovati manje modrice ili otok regije koja je tretirana, pa im je jednostavnije da to područje sakriju odećom – rekao je dr Dario Jocić i dodao da u tom periodu pacijenti ne moraju da vode računa kako bi zaštiti područje lečenja od direktnog izlaganja suncu, što može dosta poboljšati rezultate.

Dr Jocić je objasnio da je kod pojave problema sa venama nasledni faktor izuzetno snažan. Odnosno, da su svetske studije pokazale da, u 80 odsto slučajeva, kada roditelji imaju problem sa venama, da će ih imati i dete. Međutim, kao i kod svake druge bolesti, postoje i stečeni faktori: dugo stajanje i sedenje, prekomerna težina i savremeni način života.

    Lekovito bilje pomaže kod proširenja vene Javorka i Petar 0114061012 0641196764