Vesti Online

PREOKRET: Dadajev sad tvrdi da je priznao ubistvo Njemcova jer su ga mučili!

Prvoosumnjičeni za ubistvo Borisa Njemcova Zaud Dadajev rekao je na saslušanju da nije kriv i da je prethodno priznanje zločina dao pod iznudom.

dadajev PREOKRET: Dadajev sad tvrdi da je priznao ubistvo Njemcova jer su ga mučili!

Prema pisanju ruskih medija, na pitanje da li su učestvovali u ubistvu ruskog opozicionara negativno su odgovorila i braća Gubašev, koji su uhapšeni zajedno sa Dadajevim.

Sva trojica su rekla da su bili izloženi torturi po privođenju i da su zbog toga odlučili da priznaju zločin iako ga nisu počinili.

Osumnjičeni za ubistvo su to rekli pripadnicima Javne komisije za nadgledanje, kojima je prethodno bio onemogućen ulazak u zatvor u kome se nalaze, ali su ruske vlasti to ipak dozvolile posle žučne svađe.

– Brat i ja smo bili u Čečeniji kada smo dobili poziv i kada nam je rečeno da je u Ingušetiji zatvoren naš rođak Zaur Dadajev. Krenuli smo tamo da vidimo o čemu se radi, ako smo počinili zločin, zašto bismo krenuli tamo? Razmislite, to nije logično. Kad smo stigli u Malgobek uhapsili su nas. To je bilo u noći između 6. i 7. marta. Stavili su nam poveze preko očiju i lisice na ruke. Niko nam ništa nije rekao – naveo je Šagid Gubašev.

Prema njegovim rečima, u pritvoru ne da nisu dobili pravo na poziv, već su bili mučeni sve dok nisu priznali da su ubili Nemcova.

– Čuo sam da mi prebijaju brata, onda su nas odveli negde, ne znam gde. Tu je bila neka kancelarija i tu su nas opet tukli. Mislim da su nas tukli pripadnici policije zaduženi za narkotike. Tražili su od nas da priznamo ubistvo, a ubrzo smo se našli u Moskvi. Lisice su nam skinuli u avionu – rekao je Gubašev.

Članovi Javne komisije su potom razgovarali i sa Anzorom Gubaševim, koji nije bio rečit kao njegov brat, ali su na njegovom telu bile vidljive povrede.

Sa druge strane, Zaur Dadajev je istakao da želi da izađe pred sud i da kaže da nije kriv.

– Sudija mi ne dozvoljava da govorim. Više od 10 godina se borim protiv kriminala i branim interese Rusije. Dva dana su me držali sa lisicama na rukama i kesom na glavi. Rekao sam da sam ubio Nemcova zato što je samo tako mogao da bude pušten moj nekadašnji saradnik Ruslan Jusupov. Samo tako je mogao na slobodu, mislio sam da ću ga priznanjem spasiti – naveo je Dadajev.

Pre četiri godine prijavljeno je da je Jusupov otet, zajedno sa još troje Čečena, a o njima nisu stizale nikakve informacije i sumnjalo se da iz zarobljenim drže ruske tajne službe.

Dadajev i braća Gubašev su osumnjičeni za smrt ruskog opozicionara Borisa Nemcova, koji je ubijen u sred Moskve. (Pravda)