Vesti Online

Povećanje ksenofobije, islamofobije i antisemitizma zbog priliva migranata u Austriju

Č – U Austriji je poslednjih godina registrovan nagli porast broja incidenata inspirisnih ksenofobijom, islamofobijom i antisemitizmom, objavljeno danas u izveštaju istraživanja sprovedenog nakon dolaska uglavnom muslimanskih migranata.

Vlasti su do kraja 2015. godine podnele 1.690 krivičnih prijava koje se odnose na ekstremizam, a najveći broj prijava – 1.200 – podneto je od početka 2014. godine, piše u izveštaju austrijske obaveštajne službe BVT.

Prema izveštaju, sprovedeno je 1.150 akcija krajnje desnice 2015. godine, koje uključuju incidente – od bacanja petardi na migrantske kampove, do širenja mržnje preko interneta.

Austrija, rimokatolička država sa oko 8,5 miliona stanovnika, primila je oko 90.000 zahteva za azil u 2015. godini.

„Ako pažljivije pogledamo ove zločina iz mržnje, vidimo da im je cilj podizanje napetosti i izazivanje podela u građanskom društvu” rekao je šef odeljenja za prikupljanje informacija BVT-a Martin Vajs.

„Policija i pravosude moraju da posvete više pažnje jerje ovo poseban izazov za bezbednosne snage „, rekao je Vajs i dodao da su napadi „sve češće fizički”, prenosi Tanjug.(Politika)