Vesti Online

POREZ NA IMOVINU Kazne će stizati i bez opomene

Treća rata poreza na imovinu na naplatu dospeva 15. avgusta. Ko ne poštuje ovaj rok, rizikuje da plati visoku zateznu kamatu, ali i kaznu od preko 50.000 dinara.

Kako je potvrđeno “Blicu”, svim obveznicima poreza na imovinu, a koji se plaća lokalnim samoupravama, rešenja za ovu godinu su stigla.

– Ukoliko je konačno rešenje stiglo nakon što su obveznici uplatili drugu ratu, oni su bili dužni da razliku između akontacionog i konačnog iznosa uplate u roku od 15 dana. Sada se uplaćuje iznos koji se dobije kada se ukupna obaveza iz rešenja za ovu godinu podeli na četiri, objašnjavaju poreznici.
Ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste činjenica da lokalne samouprave nemaju više obavezu da šalju opomene građanima koji su dužnici, niti da ih posebno obaveštavaju da će zbog neplaćene rate protiv njih biti pokrenuta prekršajna prijava.
– Prošlogodišnjim izmenama zakona upravama javnih prihoda lokalnih samouprava ostavljena je mogućnost da obaveštenja o dugovanjima i najave utuženja mogu objaviti na oglasnoj tabli. U tom smislu, građani moraju biti vrlo oprezni jer to što im zbog neplaćene rate ili zbog manjeg iznosa uplate ne stiže rešenje, automatski ne znači da im administracija ne knjiži kazne – upozoravaju poreznici.
Kazne baš i nisu simbolične. Za svaki dan kašnjenja plaća se zatezna kamata koja na godišnjem nivou iznosi 16 odsto, ali se otvara mogućnost da uprava javnih prihoda podnese nadležnom sudu prekršajnu prijavu. Izmenama zakona iz prošle godine predviđene su drakonske kazne. Ideja je bila, kako je tada razloge za izmenu zakona obrazlagao bivši ministar Krstić, da se povećanjem kazni utiče na obveznike da na vreme razmišljaju o obavezama. Svi građani koji ne izvrše uplatu poreza utvrđenu u poreskoj prijavi mogu da budu novčano kažnjeni iznosom od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 50.000 dinara. Mogućnost da ovu kaznu plati ima građanin koji ima i dug od svega nekoliko stotina dinara. (Blic)