Vesti Online

PLJAČKA VEKA! EVO ZAŠTO SRBIJA PROPADA: Iz naše zemlje izneto 40 milijardi dolara!

Srbija je od od 2004. do 2013. godine opljačana za čak 40,83 milijardi dolara jer je toliko ilegalno stečenog novca izneto iz zemlje. To je pokazao izveštaj američke organizacije Global Financial Integrity „Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju”!

Najnoviji izveštaj GFI daje preciznije podatke o nelegalnim tokovima novca, a dobijeni su naprednom analizom bilansa plaćanja i podataka o međunarodnoj trgovini, koje objavljuje Međunarodni monetarni fond. Analizom svih tih parametara GFI je utvrdio da je iz Srbije godišnje prosečno, za ovih deset godina iznošeno po 4,08 milijardi dolara „prljavog” novca, koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su utaje poreza, korupcija u privredi, ali i trgovina drogom, prostitucija i druge protivzakonite aktivnosti.

Po izveštaju GFI-ja, u ilegalnom iznošenju para Srbija je na nezahvalnom 35. mestu od ukupno 149 zemalja obuhvaćenih analizom, to jest plasirali smo se u donjem delu svetske liste jer je najbolja situacija u državi koja je 149.

Najveće „čišćenje” Srbije, po izveštaju GFI, dogodilo se 2004. godine, kada je na ilegalan način iz zemlje izneto 9,8 milijardi dolara prljavih para.

Godinu kasnije olakšani smo za 6,4 milijardi dolara, da bi se potom pljačka spustila na 3,9 milijardi zelenih novčanica. U poslednjem periodu, tačnije 2012. godine, izneto je 2,5 milijarde dolara, a 2013. oko 2,9 milijarde, stoji u izveštaju GFI.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Novac je, narvno, iznošen takozvanim pranjem para. Jedan od najjednostavnijih načina pranja novca je izdavanje fiktivnih računa. Na primer, neka strana kompanija domaćoj firmi ispostavlja račun za izmišljene usluge. Potom ta domaća firma uplati izmišljeni dug za izmišljenu uslugu doznakom u inostranstvo.
Ispostavljeni račun međunarodna firma onda evidentira kao trošak u poslovnim knjigama domaće pravne osobe. Međunarodni i srpski igrač obično imaju istog vlasnika, ili su vlasnici povezane osobe.
Epilog svega je to da su pare završile „na sigurnom”, negde u nekom sefu u inostranstvu.

Od zemalja u regionu najgore je plasirana Mađarska, i to na 25. mestu, a za deset godina iz nje je ilegalno izneto 57 milijardi dolara. Rumunija je 39. s „isparenih” 35 milijardi, sledi Hrvatska na 40. mestu, koju su prevarnti olakšali za 34,5 milijarde dolara. Bugarska je prošla nešto malo bolje jer je zauzela 47. mesto s izgubljenih 25 milijardi dolara, Makedonija je 88. s pet milijardi, a Crna Gora je 108. od 149 država, s ilegalno iznete 2,5 milijarde dolara za deset godina.

Najviše novca od 2004. do 2014. godine ilegalno je izneto iz Kine, i to 1.390 milijardi dolara. Na drugom mestu je Rusija, odakle je opljačakano 1.040 milijardi dolara, a treći je Meksiko s iznetih 528 milijardi američkih novčanica. (kurir)