Vesti OnlineZdravlje

Pesticidi

Pesticidi


Nutricionistkinja objavila listu voća i povrća sa najviše pesticida

LIFESTYLE Autor:zadovoljna.rs19. jun. 202216:41

Podeli:

voće i povrćeIzvor: Pixabay

Ovo doba godine lepše je i zbog raznovrsnih sočnih plodova prirode, ali to obilje ujedno nosi i opasnost – zatrovanost pesticidima.

Koje voće i povrće zapravo ima najviše ovih supstanci, nedavno je otkrila nutricionistkinja Ana Petrović na svom Instagramu.

Kako izdvaja Petrović, na prvom mestu među voćkama i povrćkama sa najviše pesticida su – jagode. Zatim ide spanać, pa jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir, celer.

S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće sa najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, špargla, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.

Petrović napominje i koliko je sve to opasno.

„Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih. Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem“, istakla je Petrović, a prenosi “Zadovoljna.rs”

Ona govori i šta je alternativa.

„Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti, ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju. Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća“, zaključuje Petrović.

Opštinije na Zadovoljna.rs.Tagovi