Vesti Online

Pariz: Policija evakuiše migrante, sukobi s demonstrantima

PARIZ – Francuska policija počela je rano jutros da iz gimnazije u Parizu evakuiše desetine migranata raznih nacionalnosti koji su se u tu zgradu nezakonito uselili, a tom prilikom su se policajci sukobili sa demonstrantima koji su se okupili ispred gimnazije u pokušaju da spreče evakuaciju, javljaju francuski mediji.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala nekoliko desetina demonstranata ispred gimnazije Žan-Žores, koja se nalazi u 19. pariskom arondismanu, a koja je mesecima bila prazna dok se 21. aprila nije u njoj smestilo oko 150 migranata, prenosi „Figaro”.

Demonstranti, među kojima su neki imali maske i kapuljače, pokušali su da blokiraju ulaz u gimnaziju i pri tom su na policiju bacali projektile, ali je policija uspela da oslobodi pristup gimnaziji i da uspostavi red i mir.

Policajci su evakuaciju počeli jutros oko 06.15 sati, navodi „Frans enfo”, dodajući da se ispred zgrade gimnazije nalazi više desetina pripadnika snaga reda.

Migranti koje policija evakuiše su iz Eritreje, Sudana, Somalije, Avganistana, Jemena, ali i iz Maroka, Tunisa i drugih zemalja, a među njima ima i žena i dece.

U petak je administrativni sud u Parizu zaključio da su migranti nezakonito useljeni u gimnaziju, a lokalne vlasti su još 22. aprila zatražile da oni odatle hitno budu evakuisani, prenosi Tanjug(.Politika)